Regels plaatsen schutting of heg als erfafscheiding

Als een haag, schutting of muur op de erfgrens staat, is deze gezamenlijk eigendom van u en uw buren. U kunt deze dan niet zomaar zelf onderhouden of vervangen.

Bekijk ook de video

Plaatsen van een nieuwe erfafscheiding

Als u een koopwoning heeft, dan bent u samen met uw buren verantwoordelijk voor de erfafscheiding. De erfafscheiding is namelijk uw gezamenlijke eigendom. Wilt u een schutting of heg op de erfgrens plaatsen? Dan bent u in beginsel samen met uw buren verplicht om de helft van de aanschaf, de bouw en het onderhoud te betalen. Het is belangrijk dat u dit met uw buren bespreekt en hier samen afspraken over maakt. Als u hierbij hulp nodig heeft dan kunt u hiervoor ook een (buurt)bemiddelaar of mediator.

Komen jullie er dan samen nog niet uit? Dan kunt u 2 dingen doen:

  1. De erfafscheiding op uw eigen grond plaatsen. Informeer uw buren hier altijd over. Bekijk de regels waar aan een erfafscheiding moet voldoen.
  2. Uw buren via de rechter verplichten mee te werken aan het realiseren van een erfafscheiding. Wees u zich er in dat geval van bewust dat dit zal de relatie met uw buren zeker zal verslechteren.Bij een heg ligt het net even anders, omdat dit geen scheidsmuur is. U kunt uw buren niet dwingen om mee te betalen aan een heg op de erfgrens. Plaatst u de heg op eigen grond, dan moet de afstand tot de erfgrens 50 centimeter of meer zijn.

Vervangen van een bestaande erfafscheiding

Wilt u een bestaande schutting of heg vervangen en staat deze op de erfgrens? Dan is deze erfafscheiding eigendom van u en uw buren en kunt u deze niet zomaar vervangen. Jullie moeten dan alles in overleg doen en de kosten delen. Werken uw buren niet mee aan de vervanging? Dan kunt u de afscheiding uw eigen grond plaatsen en is deze alleen van u. U betaalt zelf voor de aanschaf van de erfafscheiding en mag zelf kiezen hoe de schutting eruitziet.

Wat te doen bij het vervangen van een erfafscheiding

  1. Ga eerst na waar de erfafscheiding staat. Als deze op uw eigen grond staat, mag u deze zelf vervangen.
  2. Staat de erfafscheiding op de erfgrens? Dan heeft u toestemming van uw buren nodig. Vertel uw buren dat de schutting of heg zou willen vervangen en hierover met hen wilt overleggen.
  3. Reageren de buren niet? Geeft u hen dan schriftelijk aan dat u wilt overleggen over het vervangen van de erfafscheiding. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.
  4. Komen jullie niet tot een oplossing, dan kunt de schutting op uw eigen grond plaatsen of eventueel de rechter verzoeken om uw buren te verplichten hun medewerking te verlenen aan het vervangen van de erfafscheiding.

Wilt u zelf niet meewerken?

Het kan natuurlijk ook zijn dat u zelf niet wilt meewerken aan het plaatsen of vervangen van een erfafscheiding. Een buurtbemiddelaar of mediator dan jullie helpen om samen tot een oplossing te komen. Komen jullie er dan samen nog niet uit? Andersom gelden dan dezelfde regels als hierboven:

  • Uw buren plaatsen de erfafscheiding op hun eigen grond.
  • De buren dwingen u via de rechter om mee te werken aan het realiseren van een erfafscheiding.

Bouwen op de erfgrens

Wilt u uit- en/of aanbouwen en een muur op de erfgrens zetten? Dan moet u hiervoor toestemming van uw buren vragen. Als er al een gemeenschappelijke erfafscheiding staat, kunt u deze niet zonder toestemming van uw buren weghalen. Er zijn een aantal regels over het bouwen op de erfgrens.

Lees verder

Veelgestelde vragen