Abonnement afsluiten en opzeggen: tips op een rij

Nog even voor de vakantie jezelf flink in het zweet werken voor een ‘strandproof’ figuur? Vol goede moed ga je naar de sportschool om een abonnement af te sluiten. Of misschien wil je lekker de krant of tijdschriften lezen tijdens je vakantie en sluit je daarvoor een abonnement af. Abonnementen zijn een bijzondere vorm van aankopen en daarvoor gelden speciale regels.

Het is niet slim om klakkeloos een abonnement of lidmaatschap af te sluiten. Maar waar moet je op letten?

  1. Allereerst is het goed om te kijken voor welke periode je een overeenkomst afsluit. Meestal is het voor een halfjaar of een jaar, maar soms is een abonnement of lidmaatschap voor onbepaalde tijd
  2. Soms staat in de overeenkomst dat je met je handtekening ook instemt met de algemene voorwaarden. Zet je handtekening niet als je de voorwaarden niet kent. Je staat dan niet sterk als je later een geschil krijgt over die voorwaarden
  3. Kijk in de algemene voorwaarden vooral naar de opzegtermijn en hoe je het abonnement of lidmaatschap kunt beëindigen. Meestal moet dat schriftelijk met een aangetekende brief

In principe moet je de overeenkomst kunnen opzeggen zoals je die bent aangegaan. Dus: heb je dat via internet gedaan, dan moet je ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld per e-mail. Vraag hierbij voor de zekerheid wel om een ontvangstbevestiging.

Niet tijdig opzeggen abonnement

Zeg je niet op tijd op, dan wordt een abonnement of lidmaatschap vaak stilzwijgend verlengd. In de wet staan regels die voorkomen dat je hierdoor weer voor een jaar moet betalen. Zet eventueel je automatische incasso stop.

Kranten en tijdschriften

Bij abonnementen op kranten en tijdschriften geldt dat je vooraf afspreekt wat de looptijd is. Sluit je een abonnement af voor een jaar, dan loopt het abonnement ook minimaal een jaar. Je kunt er tussentijds niet onderuit. Wat er na deze periode gebeurt, staat in de algemene voorwaarden. Grofweg zijn er twee opties.

  1. Je hebt een kennismakingsabonnement. Een kennismakingsabonnement stopt na de afgesproken periode
  2. Je hebt een regulier abonnement

Voor een regulier abonnement gelden andere regels. Een abonnement op een krant of tijdschrift mag na de afgesproken abonnementsperiode maximaal met drie maanden worden verlengd. Je mag jouw abonnement dus telkens na drie maanden beëindigen. Ook kan een uitgever in de algemene voorwaarden zetten dat het abonnement doorloopt totdat je het opzegt. Dat mag, mits de opzegtermijn niet langer is dan maximaal drie maanden.

Dennis Heemstra
Mijn juridische kwaliteiten en kennis zet ik met name in voor particulieren die geschillen hebben met financiële instellingen. Ik ben gespecialiseerd in verzekeringsrecht, het onderwijsrecht en consumentrecht.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden