blog

Black Friday: deal or no deal over extra garantie

3 min leestijd26 dec 2020

Black Friday is de dag na Thanksgiving in de Verenigde Staten en tevens het startsein voor de kerstaankopen aldaar. Ook in Nederland is de term goed ingeburgerd en overigens ook behoorlijk opgerekt: winkeliers bieden al lang niet meer alleen op Black Friday hoge kortingen.

Sjaak Drinkenburg

Advocaat

Elk jaar maken meer consumenten gebruik van Black Friday-deals, dat blijkt uit het aantal pintransacties dat elk jaar stijgt op die dag. Vooral wit- en bruingoed gaan als warme broodjes over de vaak online toonbank. Handige verkopers slijten soms ook extra garantie bij de aankoop van je nieuwe computer of espressoapparaat. Handig want dan worden de reparatiekosten vergoed wat zonder die garantie niet kan, is het veel gehoorde verkooppraatje. Maar dat is toch een te ‘zwarte’ blik op hoe het juridisch zit met de Black Friday-deals, vinden wij bij DAS.

Garantieverkoopfabel

In de juridische praktijk van DAS komen we uiteenlopende variaties tegen op deze garantieverkoopfabel. Onlangs wist een autoverkoper een kersverse autobezitter te overtuigen dat hij toch echt garantie moest bijkopen, want anders waren alle eventuele reparatiekosten voor eigen rekening. Maar dat is natuurlijk nonsens. Maar hoe zit het dan wel?

Niet van kastje naar de muur

Als je een product koopt, dan moet de verkoper een product leveren dat voldoet aan de eisen die voor normaal gebruik nodig zijn. Als het product eerder stuk gaat dan je mag verwachten, dan heb je recht op reparatie, vervanging of geld terug. Dat regel je overigens met de verkoper, ook al komt het best vaak voor dat die verkoper zijn straatje schoonveegt door je naar de fabrikant te sturen. Niet doen dus, want je hebt een deal gesloten met de verkoper en die moet het probleem ook oplossen. Laat je niet van het kastje naar de muur sturen doordat de verkoper probeert de fabrikant voor een deel van de herstelkosten op te laten draaien en waar jij dan genoegen mee moet nemen (‘coulancehalve’). De verkoper moet zelf voor kosteloos herstel zorgen, tenzij je natuurlijk zelf verantwoordelijk bent voor een defect aan het product omdat je ermee verkeerd bent omgegaan.

Extra garantie kopen of niet?

Ben je van plan om vrijdag flink te ‘blackdealen’, denk dan goed na voordat je een extra garantie afsluit. De wet geeft je al de nodige garantie, want als je product binnen zes maanden stuk gaat dan moet de verkoper bewijzen dat het gebrek door jouw toedoen is veroorzaakt. Je kunt dus stellen dat je automatisch al zes maanden garantie hebt. Gratis! Naast deze wettelijke garantie(s) heb je vaak ook nog fabrieksgarantie. Hoe lang die garantie duurt en wat je mag verwachten lees je terug in de garantievoorwaarden. Daar staan ook de spelregels in om aanspraak te kunnen maken op die garantie. Lees deze goed door en stel vragen aan de verkoper als iets onduidelijk is. Als je geen zin hebt in discussies met de verkoper kun je natuurlijk overstag gaan voor een extra lange en betaalde garantie, maar dat maakt je Black Friday-deal misschien juist weer onnodig duur!

Weten wat je rechten zijn en waar je op moet letten als je een aankoop doet? Wij hebben een handige checklist met tips.
 
Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken
28 nov 20233 min leestijd

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

Tips om betrouwbaarheid website te checken en online fraude te voorkomen.

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen
27 nov 20232 min leestijd

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen

Een podcast met tips hoe je online fraude kunt voorkomen en hoe je moet handelen als je slachtoffer bent.

1 van 3