Bpm berekenen: laat je niet in de luren leggen

Je hebt je droomauto gespot in Duitsland. Voor het importeren van de auto moet je belasting betalen, de zogenoemde bpm. Velen laten de bpm berekenen door bedrijven die online hun diensten aanbieden om tegen een fixed fee niet alleen de bpm te berekenen maar ook de bpm-aangifte bij de Belastingdienst te verzorgen. Maar daar zit nog wel eens verschil in.

Ik kom in mijn praktijk vaak tegen dat er minder bpm aan de Belastingdienst is betaald dan mensen aan het ingeschakelde bedrijf hebben betaald. Dan blijkt de laagste bpm toch niet de laagste te zijn. Dan is er bijvoorbeeld 5000 euro betaald aan het bedrijf en staat er maar 4000 euro geregistreerd als afgedragen aan de Belastingdienst. Met een bpm calculator, te vinden op de website van AutoWeek, kun je berekenen wat de bpm was in het toelatingsjaar van de auto en op het moment zelf. Vaak staat in de kleine lettertjes dat er een ‘variabele bpm-commissie’ in rekening mag worden gebracht waarvoor dan akkoord is gegeven.

Tips

Om te voorkomen dat je te veel bpm betaalt, raad ik je aan het volgende te doen.

•Reken met een bpm calculator na hoeveel bpm er is afgedragen.

•Vergelijk dit met het aan de derde partij betaalde bpm bedrag.

•Lees de voorwaarden goed na om te voorkomen dat je achteraf met extra kosten te maken krijgt. Dus: is de ‘All-in prijs’ voor de verleende service ook écht All-in?

 Wil je meer weten over garantie? Lees dan mijn blog 'Drie belangrijke misverstanden over garantie'.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden