veelgestelde-vragen

Energiecontracten onder vuur: vier vragen en antwoorden

3 min leestijd13 nov 2021

Het is hot news: de gasprijs die door het dak gaat. Hoewel de prijs ten opzichte van de laatste dagen weer iets gedaald is, gaan consumenten en bedrijven het flink in hun portemonnee voelen. Maar ook sommige energieleveranciers raken hierdoor in de problemen. Zij moeten gas duurder inkopen. Bij DAS krijgen we vooral vragen over vaste contracten met nog een looptijd die worden omgezet naar variabele contracten en consumenten de nieuwe tarieven moeten betalen. Maar mag dat eigenlijk wel?

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

En wat gebeurt er als je energieleverancier failliet gaat? Wat gebeurt er als je als consument de energierekening niet meer kunt betalen? Die laatste vraag beantwoordde ik bij EditieNL In dit blog zet ik nog een aantal vragen en antwoorden voor je op een rij.

1.Kan mijn energiecontract eenzijdig worden opgezegd door mijn energieleverancier?

Sommige leveranciers zeggen de energiecontracten eenzijdig op omdat zij in de financiële problemen raken door de hoge gasprijs. Dat mag in principe niet. Een energiecontract kan alleen eenzijdig worden opgezegd als voortzetting van het contract onredelijk en onaanvaardbaar is. Het is aan de rechter om dit te toetsen.

2.Kan ik worden afgesloten als ik mijn energierekening niet betaal?

Als je de rekening niet kunt betalen, doe je er goed aan dit zelf direct bij de energieleverancier te melden. Als je goed kunt onderbouwen waarom je de rekening niet kunt betalen, denken leveranciers vaak mee en treffen ze als dat kan een betalingsregeling. Als je een langere tijd in financiële nood verkeert en schulden hebt, kun je dit het beste melden bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Mogelijk kom je in aanmerking voor schuldsanering.

Een energieleverancier mag je niet zomaar afsluiten als je een rekening niet hebt betaald. Pas als je na herhaaldelijk waarschuwen niet hebt gereageerd, ook niet op de waarschuwing van de netbeheerder, kan de toevoer worden afgesloten. Als er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals ziekte of extreme kou, dan mag de toevoer niet worden gestopt.

3.Kan mijn energieleverancier mijn energieprijs tussentijds verhogen?

Meestal passen de energieleveranciers in januari en juli hun tarieven aan. Bij variabele contracten is dat toegestaan. Je hebt immers geen vaste prijsafspraak. Dit is anders als je de prijs voor een aantal jaren hebt vastgezet. Als er sprake is van een extreem hoge gasprijs kan dat worden gezien als een bijzondere omstandigheid. Als dat zo is, mag de leverancier, ook bij een vast contract, eenzijdig aanpassingen doorvoeren. Hoe hoog de gasprijs moet zijn voordat er sprake is van een bijzondere omstandigheid valt niet te zeggen en zal door een rechter beoordeeld moet worden.

Past je energieleverancier de prijs aan terwijl je die hebt vastgezet voor een aantal jaren? Dan kun je daarover klagen bij je leverancier. Van belang is dan om te checken wat er precies is afgesproken en wat hierover in de overeenkomst en in de algemene voorwaarden staat vermeld.

4.Waar heb ik recht op als mijn energieleverancier failliet gaat?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan niet ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar kan wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is. De ACM moet er dan voor zorgen dat je bij een andere leverancier wordt ondergebracht. Meestal betaal je termijnen vooruit en die betalingen ben je dan vaak wel kwijt. Een faillissement van een leverancier kan dus nadelige financiële gevolgen hebben voor consumenten en bedrijven, bijvoorbeeld als zij nog geld tegoed hebben, of omdat zij meer moeten gaan betalen bij een andere leverancier na de verdeling.

De roep om ingrijpen door de overheid wordt groter. De overheid zelf denkt na over een oplossing voor het probleem. Demissionair minister Hoekstra heeft al gezegd dat het Kabinet verdere maatregelen bestudeert om het verlies aan koopkracht door de stijgende energierekening te compenseren. Hier is het laatste dus zeker niet over gezegd.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.


jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken
28 nov 20233 min leestijd

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

Tips om betrouwbaarheid website te checken en online fraude te voorkomen.

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen
27 nov 20232 min leestijd

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen

Een podcast met tips hoe je online fraude kunt voorkomen en hoe je moet handelen als je slachtoffer bent.

1 van 3