veelgestelde-vragen

Energieprijzen verhogen: is termijn van 30 dagen verplicht?

3 min leestijd03 nov 2022

Nadat een aantal energieleveranciers de boodschap van minister Rob Jetten in eerste instantie negeerden, zien de meesten nu toch af van het verhogen van de tarieven per 1 oktober. Deze leveranciers meenden dat de wet verkeerd werd geïnterpreteerd en dat tariefsverhogingen binnen een bepaalde termijn gewoon mogelijk zijn. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Sjaak Drinkenburg

Advocaat

In de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet is bepaald dat je als consument een opzegtermijn van 30 dagen hebt, als het gaat om een overeenkomst met variabele tarieven. De leverancier moet dan ook tenminste 30 dagen van tevoren eventuele prijswijzigingen kenbaar maken.

Belang consument

De leveranciers geven als argument, dat je als ontevreden consument direct mag overstappen naar een andere leverancier, maar dat doet volgens mij geen afbreuk aan de werking van de wet zoals hierboven vermeld. Een vergelijkbare discussie is namelijk recent gevoerd en beoordeeld door de Geschillencommissie Energie. Daarin oordeelde de commissie dat het belang van de leverancier, het verhogen van de prijs op zo’n korte termijn, niet opweegt tegen het belang van de consument. De consument kan bij een dergelijk korte termijn geen doordachte beslissing nemen. Ook wordt gedacht aan consumenten die bijvoorbeeld door vakantie niet tijdig kennis kunnen nemen van een dergelijke wijziging. Die argumenten lijken mij ook nu, valide.

Terugkrabbelen

De leveranciers wilden eerst niks weten van de vraag van minister Jetten maar zijn nu toch teruggekrabbeld. Zij wachten met het verhogen van de prijzen. Mocht het tóch gebeuren dat bepaalde leveranciers zich niet houden aan de 30 dagen termijn, dan kunnen consumenten overwegen om de kwestie te laten toetsen door de geschillencommissie Energie. Dat is een vrij laagdrempelige oplossing. Het kost 52,50 euro om je klacht daar te laten beoordelen, en dan zal een leverancier er ook op moeten reageren. De commissie brengt daarop een bindend advies uit, en als je als consument in het gelijk wordt gesteld, krijg je ook het klachtgeld terug. En gezien de huidige stijgingen, wegen die 52 euro’s vaak wel op tegen het belang.

Sjaak Drinkenburg gaf bij BNR Nieuwsradio een toelichting over dit onderwerp.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.


Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken
28 nov 20233 min leestijd

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

Tips om betrouwbaarheid website te checken en online fraude te voorkomen.

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen
27 nov 20232 min leestijd

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen

Een podcast met tips hoe je online fraude kunt voorkomen en hoe je moet handelen als je slachtoffer bent.

1 van 3