blog

Extra garantie kopen bij aanschaf auto: koop je zekerheid of niet?

2 min leestijd12 nov 2022

Radar besteedde van de week aandacht aan de wettelijke- en BOVAG-garantie op (tweedehands) auto’s. De indruk werd gewekt dat BOVAG-garantie, en daarmee eigenlijk elke extra garantie, overbodig zou zijn vanwege de wettelijke garantie. Maar is dat wel zo?

Sjaak Drinkenburg

Advocaat

Sinds April 2022 is de wettelijke garantie verlengd van 6 naar 12 maanden. Dit geldt niet alleen voor de aanschaf van een auto, maar op elke koopovereenkomst die je als consument sluit. Deze garantie is niet uit te sluiten. Je hoeft hiervoor niet expliciet te tekenen of te betalen. Desondanks wordt dit in de praktijk vaak wel zo ‘verkocht’.

Moet dan élk gebrek dat zich voordoet binnen 12 maanden na aanschaf kosteloos door de verkoper worden hersteld?

Nee, maar het leidt wel vaak tot discussies. De verkoper moet herstellen of aantonen dat dit gebrek te verwachten viel en nog niet aanwezig was op het moment van de koop. Twistpunten hierbij zijn vaak de staat van de auto, de (on)bekende historie, de leeftijd/kilometerstand, de wel/niet uitgevoerde aankoopkeuring, de wel/niet gemaakte proefrit, wel/niet gedane mededelingen en de condities waaronder de overeenkomst is gesloten. Denk hierbij aan of de auto inclusief (grote) beurt is gekocht of ‘zo is meegenomen’.

Koop je een auto met BOVAG-garantie? Dan heb je die discussie niet, althans in veel mindere mate: elk gebrek moet binnen die 12 maanden worden hersteld, óók als het gaat om normale slijtage. Hier geldt wel een uitzondering op ruiten, radio, banden en accessoires voor zover die slijtage buiten de norm van de fabrikant valt. De remblokken vallen bijvoorbeeld ook onder de BOVAG-garantie, tenzij de auto toe is aan regulier onderhoud waarbij die remblokken ook vervangen zouden moeten worden.

Wat moet je doen als je er met de verkoper niet uitkomt?

Met een BOVAG-garantie kun je een geschil met de verkoper laten beslechten door de Geschillencommissie Voertuigen wat een paar tientjes kost. Is er geen BOVAG garantie? Dan ben je voor de wettelijke garantie aangewezen op een gang naar de rechter. Dat kost al snel honderden tot duizenden euro’s, zeker als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand. Wil je een tweedehands auto aanschaffen? Denk dan goed na over het kopen van ‘extra’ garantie en vaar niet blind op de wettelijke garantie.

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken
28 nov 20233 min leestijd

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

Tips om betrouwbaarheid website te checken en online fraude te voorkomen.

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen
27 nov 20232 min leestijd

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen

Een podcast met tips hoe je online fraude kunt voorkomen en hoe je moet handelen als je slachtoffer bent.

1 van 3