Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Over garantie komen veel vragen bij ons binnen. Er heerst nogal wat onduidelijkheid over bijvoorbeeld garantietermijnen, fabrieksgarantie en bij wie je eigenlijk moet zijn als een product niet naar wens is. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

Misverstand 1: Je hebt altijd twee jaar garantie

Dat er altijd twee jaar garantie zit op een product, is een veelvoorkomend misverstand. Die periode staat helemaal niet genoemd in de wet, maar wel in de Europese Richtlijn ‘Koop en Garantie’. In ons Burgerlijk Wetboek staat dat een consument recht heeft op een deugdelijk product, waarbij gekeken wordt naar de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper heeft gedaan. Voorwaarde is dat de consument er normaal mee omgaat. Ga dus niet met je nieuwe stofzuiger in de herfst het blad van het terras opzuigen. Daar is het apparaat niet voor bedoeld. Van een stofzuiger mag je wel verwachten dat die langer dan drie jaar meegaat bij normaal gebruik. In dat geval is de garantie dus langer. Uitgangspunt is dat een product een redelijke periode goed moet functioneren en dus die eigenschappen moet hebben die voor een normaal gebruik nodig zijn.

De verwarring over de genoemde twee jaar komt vaak doordat er op veel producten fabrieksgarantie zit. Dat is iets anders dan wettelijke garantie. De fabrikant kan eigen voorwaarden aan die garantie verbinden. Dit betekent dat als je product in de eerste twee jaar na aankoop kapot gaat, de fabrikant instaat voor kosteloze reparatie. Voordeel van fabrieksgarantie is dat je niet hoeft aan te tonen dat er wat mankeerde aan het product. Blijkt bij de reparatie dat jij zelf de veroorzaker van de klacht bent? Dan mag de fabrikant de kosten van reparatie in rekening brengen.

Misverstand 2: Product stuk? Dan moet de fabrikant herstellen

Als er iets mis is met je aankoop, ga je altijd terug naar de verkoper, want de koopovereenkomst is gesloten met de verkoper. Spreek dus niet rechtstreeks de fabrikant aan. De verkoper moet het probleem oplossen. Als de verkoper niet wordt ingelicht dat je de fabrikant rechtstreeks benadert, kan hij later een klacht afwijzen. Je hebt hem dan niet de gelegenheid gegeven om het product zelf te repareren. We zien vaak dat verkopers de consument doorverwijzen naar de fabrikant of importeur en consumenten vervolgens van het kastje naar de muur worden gestuurd, omdat fabrikanten er weer eigen garantievoorwaarden op nahouden. Zo zie ik vaak dat een verkoper “coulancehalve” probeert de importeur en/of fabrikant voor een deel van de herstelkosten te laten opdraaien, waar de consument maar genoegen mee moet nemen, terwijl de verkoper zelf volledig voor kosteloos herstel zou moeten zorgen. Houd dus altijd in je achterhoofd dat de verkoper ervoor moet zorgen dat je product hersteld wordt, je een nieuw product of je geld terugkrijgt.

Misverstand 3: Het is altijd verstandig extra garantie af te sluiten

Strikt genomen is het niet nodig om als consument garantie bij te kopen. De verkoper moet je immers een product leveren dat een redelijke termijn meegaat. Als het product eerder stuk gaat, heb je recht op reparatie, een nieuw product of je geld terug. Een voordeel van extra garantie kan zijn om een discussie met de verkoper of fabrikant te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat als de winkelketen failliet gaat de bijgekochte garantie meestal geen waarde meer heeft.

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden