blog

Geen plek op kinderdagverblijf: drie juridische vragen en antwoorden op een rij

3 min leestijd13 aug 2022

Kinderdagverblijven die contracten opzeggen of vaste dagen weigeren door personeelstekort. Ook de sector kinderopvang kampt met personeelstekort, net als heel veel andere branches. Aan de ene kant voor kinderdagverblijven een ingewikkeld en moeilijk probleem, aan de andere kant zitten ouders met de handen in het haar. Wat zijn je rechten als ouder? Ik zet drie vragen op een rij.

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

1. Kan opvang geweigerd worden door personeelstekort of kun je nakoming eisen als ouder?

Als er geen personeel is, kan het kinderdagverblijf simpelweg niet de opvang bieden die nodig is. Er valt dan ook als ouder zijnde niets af te dwingen.

2. Als je uren hebt betaald die je niet kunt afnemen omdat er geen plek is, kun je dan geld terugvragen?

Ja, als je uren vooruit hebt betaald die niet worden afgenomen, dan moet het kinderdagverblijf de niet genoten uren terugbetalen.

3. Je hoort ook dat kinderdagverblijven contracten opzeggen. Kan dat?

Dit zal naar alle waarschijnlijkheid gebeuren op grond van artikel 6:258 Burgerlijk Wetboek, waaruit blijkt dat de gevolgen van een overeenkomst gewijzigd kunnen worden of zelfs de gehele overeenkomst (gedeeltelijk) ontbonden kan worden. Er moet dan sprake zijn van onvoorziene omstandigheden. Of de rechter hier in meegaat is een tweede. Er valt wat voor te zeggen dat een tekort aan personeel geen onvoorziene omstandigheid is, en dus een omstandigheid is waarmee het kinderdagverblijf bij het aangaan van de overeenkomst rekening had kunnen en moeten houden. Of dat vandaag de dag in deze gekke arbeidsmarkt stand houdt, valt te betwijfelen. Daar zal een rechter zich over moeten buigen.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.


 Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd
27 mrt 20243 min leestijd

Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over productgarantie, garantietermijnen en fabrieksgarantie. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

1 van 3