Geen plek op kinderdagverblijf: drie juridische vragen en antwoorden op een rij

Kinderdagverblijven die contracten opzeggen of vaste dagen weigeren door personeelstekort. Ook de sector kinderopvang kampt met personeelstekort, net als heel veel andere branches. Aan de ene kant voor kinderdagverblijven een ingewikkeld en moeilijk probleem, aan de andere kant zitten ouders met de handen in het haar. Wat zijn je rechten als ouder? Ik zet drie vragen op een rij.

1. Kan opvang geweigerd worden door personeelstekort of kun je nakoming eisen als ouder?

Als er geen personeel is, kan het kinderdagverblijf simpelweg niet de opvang bieden die nodig is. Er valt dan ook als ouder zijnde niets af te dwingen.

2. Als je uren hebt betaald die je niet kunt afnemen omdat er geen plek is, kun je dan geld terugvragen?

Ja, als je uren vooruit hebt betaald die niet worden afgenomen, dan moet het kinderdagverblijf de niet genoten uren terugbetalen.

3. Je hoort ook dat kinderdagverblijven contracten opzeggen. Kan dat?

Dit zal naar alle waarschijnlijkheid gebeuren op grond van artikel 6:258 Burgerlijk Wetboek, waaruit blijkt dat de gevolgen van een overeenkomst gewijzigd kunnen worden of zelfs de gehele overeenkomst (gedeeltelijk) ontbonden kan worden. Er moet dan sprake zijn van onvoorziene omstandigheden. Of de rechter hier in meegaat is een tweede. Er valt wat voor te zeggen dat een tekort aan personeel geen onvoorziene omstandigheid is, en dus een omstandigheid is waarmee het kinderdagverblijf bij het aangaan van de overeenkomst rekening had kunnen en moeten houden. Of dat vandaag de dag in deze gekke arbeidsmarkt stand houdt, valt te betwijfelen. Daar zal een rechter zich over moeten buigen.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in het bijzonder Mini's, en deel mijn juridische kennis in het weekblad AutoWeek. Daarin beantwoord ik juridische vragen van lezers. In mijn praktijk heb ik al vele zaken gedaan waarbij ik de ene keer de koper bijstond, de andere keer het autobedrijf. Ik laat me niet van de wijs brengen en weet de meeste geschillen met een gezond stukje boerenverstand tot een goed einde te brengen. Tot slot blog ik regelmatig voor DAS en geef ik gastlezingen aan studenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden