blog

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

3 min leestijd11 apr 2024

Als je een brief van een incassobureau hebt ontvangen, moet je extra opletten. Soms proberen ze je bang te maken, zodat je snel betaalt. Maar vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

Ik vind de nieuwe wet een goede ontwikkeling. Iedereen kan in Nederland een incassobureau beginnen, wat betekent dat er ook oplichters actief kunnen zijn. Sommige incassobureaus gaan heel ver en dreigen zelfs met beslaglegging in de eerste brief op loon-/ en of woning wanneer de hoofdsom en nog niet eerder aangezegde incassokosten niet worden betaald, wat niet mag.

Intimidatie om snel te laten betalen

Sommige louche incassobureaus gaan zelfs nog verder door mensen te intimideren, zoals het sturen van brieven naar werkadressen om anderen te laten weten dat er een schuld is. Dit alles om mensen snel te laten betalen uit angst. Maar onder de nieuwe wet is dit gedrag niet meer toegestaan.

Geen contact meer in de avonden over incasso

Er zijn ook nieuwe regels over wanneer incassobureaus contact mogen opnemen. Ze mogen niet bellen, mailen of langskomen tussen 8 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends, en ook niet op zondagen en algemene feestdagen.

Stapelen incassokosten beperkt

Vanaf 1 oktober 2024 wordt het stapelen van incassokosten beperkt. Dit was een groot probleem voor mensen met schulden. De totale buitengerechtelijke kosten mogen over een half jaar niet hoger zijn dan €140 voor rekeningen onder de €266,67.

Duidelijkheid over kosten

Incassobureaus moeten vanaf 1 april ook transparanter zijn over hun kosten en een goede uitleg geven over waar de rekening vandaan komt en hoe de kosten zijn opgebouwd. Helaas zijn niet alle bureaus even duidelijk, vooral de malafide praktijken niet.

Meer sociale incassobureaus

Het is belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van hun rechten. Gelukkig zijn er steeds meer incassobureaus die sociaal te werk gaan, door eerst met schuldenaars in gesprek te gaan en betalingsregelingen aan te bieden als dat nodig is. Dit kan schrijnende situaties voorkomen.

Sjaak Drinkenburg sprak hierover met het Algemeen Dagblad.


jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je


 Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd
27 mrt 20243 min leestijd

Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over productgarantie, garantietermijnen en fabrieksgarantie. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken
28 nov 20233 min leestijd

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

Tips om betrouwbaarheid website te checken en online fraude te voorkomen.

1 van 3