Kan ik opzeggen bij mijn sportclub als ik geen QR-code heb?

Vanaf zaterdag 6 november moeten amateursporters boven de 18 jaar een QR-code kunnen tonen bij binnensporten. Sommige brancheorganisaties vrezen een stroom van opzeggingen bij sportclubs. Maar kun je een sportabonnement of -lidmaatschap opzeggen als je de QR- code niet wilt of kunt laten zien?

 

De situatie is anders dan tijdens de lockdown. Toen konden sportverenigingen en sportscholen hun diensten niet leveren omdat ze dicht moesten. In dit geval blijven ze open en is er geen sprake van een tekortkoming in het leveren van diensten. Het feit dat je geen QR-code wil of kunt laten zien, is geen juridische reden om een lidmaatschap of abonnement per direct op te zeggen.

Sportschoolabonnement

Als je nu wilt opzeggen bij de sportschool gelden daarom de ‘normale’ opzegtermijnen . Ben je het sportschoolabonnement voor een jaar aangegaan? Dan zit je voor die periode aan het abonnement vast. Na de eerste contractperiode geldt een opzegtermijn van maximaal een maand, waarbij je maandelijks kan opzeggen.

Lid van een sportvereniging

Een sportvereniging is niet altijd hetzelfde als een sportschool. Voor het opzeggen van lidmaatschappen bij verenigingen geldt andere wetgeving, namelijk de regels van het verenigingsrecht. De regels over het opzeggen zijn terug te vinden in de statuten van een vereniging. De statuten worden door de vereniging zelf bepaald.

Of het niet hebben of willen laten zien van een QR-code reden is voor het opzeggen van het lidmaatschap, is onduidelijk omdat er nog geen uitspraken van rechters bekend zijn.

Pauzeren

Wat ik me kan voorstellen is dat sportscholen en –verenigingen de relatie met hun leden goed wil houden. Wellicht is het mogelijk om in goed onderling overleg het abonnement of lidmaatschap even op pauze te zetten als er grote bezwaren zijn tegen het gebruik van de QR-code.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in het bijzonder Mini's, en deel mijn juridische kennis in het weekblad AutoWeek. Daarin beantwoord ik juridische vragen van lezers. In mijn praktijk heb ik al vele zaken gedaan waarbij ik de ene keer de koper bijstond, de andere keer het autobedrijf. Ik laat me niet van de wijs brengen en weet de meeste geschillen met een gezond stukje boerenverstand tot een goed einde te brengen. Tot slot blog ik regelmatig voor DAS en geef ik gastlezingen aan studenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden