blog

Kan ik opzeggen bij mijn sportclub als ik geen QR-code heb?

2 min leestijd04 dec 2021

Vanaf zaterdag 6 november moeten amateursporters boven de 18 jaar een QR-code kunnen tonen bij binnensporten. Sommige brancheorganisaties vrezen een stroom van opzeggingen bij sportclubs. Maar kun je een sportabonnement of -lidmaatschap opzeggen als je de QR- code niet wilt of kunt laten zien?

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

De situatie is anders dan tijdens de lockdown. Toen konden sportverenigingen en sportscholen hun diensten niet leveren omdat ze dicht moesten. In dit geval blijven ze open en is er geen sprake van een tekortkoming in het leveren van diensten. Het feit dat je geen QR-code wil of kunt laten zien, is geen juridische reden om een lidmaatschap of abonnement per direct op te zeggen.

Sportschoolabonnement

Als je nu wilt opzeggen bij de sportschool gelden daarom de ‘normale’ opzegtermijnen . Ben je het sportschoolabonnement voor een jaar aangegaan? Dan zit je voor die periode aan het abonnement vast. Na de eerste contractperiode geldt een opzegtermijn van maximaal een maand, waarbij je maandelijks kan opzeggen.

Lid van een sportvereniging

Een sportvereniging is niet altijd hetzelfde als een sportschool. Voor het opzeggen van lidmaatschappen bij verenigingen geldt andere wetgeving, namelijk de regels van het verenigingsrecht. De regels over het opzeggen zijn terug te vinden in de statuten van een vereniging. De statuten worden door de vereniging zelf bepaald.

Of het niet hebben of willen laten zien van een QR-code reden is voor het opzeggen van het lidmaatschap, is onduidelijk omdat er nog geen uitspraken van rechters bekend zijn.

Pauzeren

Wat ik me kan voorstellen is dat sportscholen en –verenigingen de relatie met hun leden goed wil houden. Wellicht is het mogelijk om in goed onderling overleg het abonnement of lidmaatschap even op pauze te zetten als er grote bezwaren zijn tegen het gebruik van de QR-code.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.


 Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd
27 mrt 20243 min leestijd

Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over productgarantie, garantietermijnen en fabrieksgarantie. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

1 van 3