blog

Nieuw energiecontract afsluiten? Let op de nieuwe regels voor opzegvergoedingen per 1 juni

3 min leestijd30 jun 2023

Op 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels voor opzegvergoedingen voor energiecontracten. Deze regels hebben betrekking op de vergoeding die consumenten moeten betalen als ze voortijdig een vast energiecontract willen beëindigen.

Sanne Depmann

advocaat

Bekijk meer

Wie zijn energiecontract voortijdig beëindigt, is een opzegvergoeding verschuldigd. In het verleden bedroeg deze opzegvergoeding een vast bedrag, maar dit zal nu veranderen. Voor nieuwe vaste energiecontracten die vanaf 1 juni worden afgesloten, wordt de hoogte van de opzegvergoeding bepaald op basis van de hoeveelheid energie die de consument nog zou afnemen. Dat komt overeen met het verlies dat de energieleverancier lijdt wanneer je als consument het contract voortijdig beëindigt. Dit kan dus aardig in de papieren lopen.

Stimuleren van de energiemarkt

Een van de belangrijkste doelstellingen van deze nieuwe regels is het stimuleren van de energiemarkt, aangezien de lage opzegvergoeding momenteel een van de belangrijkste redenen is waarom leveranciers weinig tot geen vaste contracten aanbieden. Veel consumenten geven echter de voorkeur aan een vast contract, omdat dit hen zekerheid biedt.

Duurder?

Het is daarom belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de nieuwe opzegvergoeding voordat je een nieuw vast contract afsluit. Het kan duurder zijn om voortijdig van het contract af te komen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) biedt op haar site informatie over de nieuwe regels.

Je bent niet verplicht om een vast contract af te sluiten, maar het kan wel zekerheid bieden. Het kan ook nog steeds voordelig zijn om tussentijds over te stappen, maar alleen als de besparing groter is dan de opzegvergoeding. En, niet onbelangrijk: je moet de opzegvergoeding in één keer betalen.

Goede afweging maken

Om de juiste keuze te maken, is het verstandig om de voor- en nadelen van vaste en variabele energiecontracten af te wegen, evenals de mogelijke kosten die gepaard gaan met een voortijdige beëindiging van een vast contract. Wees je dus bewust van de nieuwe opzegvergoeding en neem deze mee in je besluit. Dan kun je een weloverwogen keuze maken die aansluit bij je individuele behoeften en omstandigheden.

Nog een belangrijke tip om juridische problemen en hoge kosten te voorkomen: zeg niet meteen ja tegen een nieuwe aanbieder. Doe eerst goed onderzoek of het in jouw geval voordelig is om over te stappen.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.


advocaat

Sanne Depmann

Ik heb ruime (proces)ervaring op het gebied van contractenrecht en onderwijsrecht. Wat mij typeert, is mijn 'hands on'-mentaliteit. Ik ben doelgericht en praktisch, maar ga een juridische discussie zeker niet uit de weg,

Meer artikelen van Sanne Depmann

Ook interessant voor je

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.


 Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd
27 mrt 20243 min leestijd

Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over productgarantie, garantietermijnen en fabrieksgarantie. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

1 van 3