Online aankoop: bedenktijd of toch niet?

Dit jaar wil je Kerst echt laten schitteren en glimmen. Met een zelf ontworpen sieraad je geliefde verrassen. Je werkt al maanden aan het ontwerp. En eindelijk ben je tevreden. Nu nog laten realiseren. Je vindt een zilversmid, die ook voor de nodige bling-bling kan zorgen. Je krijgt snel een mooie offerte en geeft ook weer snel de opdracht, zodat het ruim voor Kerst binnen is . Dat is toch wel heel handig van online regelen.

Maar dan blijkt dat je je geliefde nog niet helemaal kent. Je wist niets van een zilverallergie. Wat nu? Helaas krijgen we veelvuldig vragen over retour sturen van online aankopen en opvallend ook nog geregeld over het terugsturen van zelf ontworpen of op maat gemaakte sieraden. Als blijkt dat er geen bedenktijd van toepassing is, denkt men dat de online verkoper de wettelijke regels niet goed toepast.

Bedenktijd op online aankopen

Voor bijna alle online aankopen geldt een bedenktijd. Maar let op: er zijn uitzonderingen. Denk aan producten met een duidelijk persoonlijk karakter zoals een maatpak, fotoboek of speciaal gemaakte of gegraveerde sieraden. Maar ook voor tijdsgebonden producten, zoals concertkaartjes geldt de uitzondering of bederfelijke spullen zoals maaltijden of medicijnen. Heb je online een cateraar vastgelegd die je feestmaal gaat (voor)bereiden, maar besluit toch naar een restaurant te gaan? Ook dan heb je geen wettelijke bedenktijd. Dat geldt voor nog meer online bestellingen en aankopen. Op onze site, bij de meestgestelde vragen, vind je een lijst van producten waarvoor geen wettelijke bedenktijd geldt.

Laat je feestdagen niet bederven door aankopen die in de kast verdwijnen, controleer goed wat je wel en niet kan doen met je online bestelling. En blijf je zitten met een cadeau voor een kind? Dan kan je dat ook doneren. Ik wens je een fantastische maand, geniet van en met elkaar!

Mariska van Dorp

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden