De risico’s van ongehuwd samenwonen: overlijden partner

Trouwen is ouderwets, een geregistreerd partnerschap te klinisch en het laten opstellen van een samenlevingscontract is duur. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat partners gaan samenwonen, zonder dat ze formeel iets regelen. Niet nodig, zo denken veel stelletjes. Maar wie niets vastlegt, kan bij het overlijden van een partner voor vervelende verrassingen komen te staan. Zo ook Ellen. Haar partner Ruud overleed vlak na de zomer geheel onverwacht op 38-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Ze woonden pas een jaar samen en hadden niets geregeld. Zelfs geen samenlevingscontract. ‘We waren ervan overtuigd dat we samen oud zouden worden’ snikt Ellen zacht. De ouders van Ruud hebben Ellen nooit gemogen. Toen Ruud bekend maakte dat hij een huis met Ellen had gekocht, barstte de spreekwoordelijke bom. Ruud stond er vanaf dat moment alleen voor. Bij de crematie waren de ouders van Ruud niet aanwezig.

Erfgenaam

Enkele dagen na het eerste telefoongesprek ontvang ik een mail van Ellen. De ouders van Ruud hebben haar een brief gestuurd waarin zij aangeven dat zij erfgenamen zijn en niet Ellen. Ik leg Ellen uit dat dit standpunt klopt. Hoe vreemd en onrechtvaardig dat ook mag klinken. ‘Dus zij krijgen alles? Al het geld én alle spullen van Ruud? Zelfs de helft van ons koophuis?’, vraagt Ellen gepikeerd. Helaas moet ik wederom bekennen dat de ouders van Ruud gelijk hebben. Als je niet gehuwd of geen geregistreerd partner bent, word je bij overlijden van je partner geen (wettelijk) erfgenaam. En omdat er dus formeel geen ‘langstlevende’ partner bestaat, komt de nalatenschap van Ruud toe aan zijn ouders. Volgens de wet zijn zij de erfgenamen. ‘Maar dat zou kunnen betekenen dat ik mijn huis moet verkopen?’, zucht Ellen. Ik zucht met haar mee. Helaas is het banksaldo van Ellen niet groot genoeg om de helft van de (over)waarde van het huis te betalen aan de ouders van Ruud.

Testament of verblijvingsbeding

Natuurlijk hoef je niet per sé te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan om de bovenstaande vreselijke situatie te voorkomen. Er zijn namelijk ook andere mogelijkheden. Je kunt bij de notaris een samenlevingscontract afsluiten met een verblijvingsbeding erin. Met een verblijvingsbeding deel je jouw aandeel in de woning toe aan je partner bij overlijden. Zo voorkom je dat je partner uit de woning wordt gezet door andere erfgenamen, zoals de ouders van Ruud. Ook is het mogelijk een testament op te laten maken bij de notaris. Op die manier kun je zelf bepalen wie je erfgenamen zijn, bijvoorbeeld je partner of een goed doel.

Overlijdensrisicoverzekering

Inmiddels is de lucht weer een beetje geklaard. De ouders van Ruud hebben een notaris ingeschakeld voor de afwikkeling van de nalatenschap en binnenkort wordt het huis te koop gezet. Met toestemming van Ellen. Ruud en Ellen bleken gelukkig wel een overlijdensrisicoverzekering te hebben afgesloten waardoor het voor Ellen financieel mogelijk is in de woning te blijven wonen. De hypotheeksom werd namelijk door het overlijden van Ruud met 100.000 euro verlaagd. Toch ging Ellen akkoord met de verkoop, omdat zij verder wil met haar leven. Een eigen leven. Nadat zij het verlies van haar grote liefde heeft verwerkt.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden