Nalatenschap zorgt voor conflicten met stiefouder

Een nalatenschap zorgt geregeld voor vervelende en emotionele conflicten tussen kinderen en hun stiefouder. Ik merk dat mensen vaak verharden in zo een situatie. Zeker als er een stiefouder in beeld is, willen mensen hun erfenis veilig stellen. Veelal gaat het om een gebrek aan vertrouwen wat ze in elkaar hebben, helemaal als de stiefouder na minderjarige leeftijd pas in beeld kwam en niet de opvoeding heeft meegemaakt.

Door de wettelijke verdeling komen alle goederen van de nalatenschap van de overleden ouder bij de langstlevende echtgenoot/echtgenote terecht. Als de overgebleven ouder hertrouwt, en komt te overlijden, dan gaat de nalatenschap naar de stiefouder, inclusief de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen. Dat vinden de kinderen vaak onbegrijpelijk en zijn daar vaak heel emotioneel onder. Een stiefouder kan bijvoorbeeld het ouderlijk huis verkopen als de echtgenoot is overleden en geen testament heeft opgemaakt. De kinderen van de overleden ouder zijn vaak bang dat de nalatenschap verdwijnt in de portemonnee van de stieffamilie.

Positie versterken en nalatenschap veilig stellen

Een vraag die mij dan ook veel gesteld wordt door erfgenamen, is of ze dat kunnen voorkomen. Ik wijs ze er dan op dat ze een wilsrecht kunnen inroepen. Als er sprake is van een stiefouder, hebben de kinderen de mogelijkheid hun eigen positie te versterken met betrekking tot de nalatenschap van de eerst overleden ouder. De nalatenschap van de laatst overleden ouder, die dus hertrouwd is, gaat naar de stiefouder. De kinderen kunnen dus alleen de nalatenschap van de eerst overleden ouder veilig stellen.

Inroepen van wilsrecht om zekerheid te hebben

Je kunt op twee momenten je wilsrecht inroepen voor de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Dat kan op het moment dat de andere ouder hertrouwt. Dan stel je zekerheid voor jouw deel van de nalatenschap van de eerst overledene ouder, maar je krijgt nog geen geld of goederen. Je kunt ook je wilsrecht inroepen op het moment dat de langstlevende ouder ook komt te overlijden. Dan kun je je geld of goederen ter waarde van de nalatenschap van de eerst overleden ouder opeisen.

Deel opeisen heeft verregaande gevolgen

De laatste door mij geschetste situatie leidt vaak tot moeilijke en emotionele situaties. Bijvoorbeeld als de hertrouwde ouder nog in het huis woonde waarmee hij of zij met zijn overleden echtgenoot/echtgenote woonde en daarna met de stiefouder. De kinderen kunnen hun deel van de nalatenschap van de eerst overledene ouder opeisen en de stiefouder daarmee dwingen het huis te verkopen. Vaak is het geld van de nalatenschap van de eerst overleden ouder al opgebruikt en moet de stiefouder het geld ophoesten. Je kunt je voorstellen dat een dergelijke situatie ook voor de stiefouder erg emotioneel is en verregaande gevolgen kan hebben.