blog

    Nalatenschap zorgt voor conflicten met stiefouder

    4 min leestijd13 nov 2019

    Een nalatenschap zorgt geregeld voor vervelende en emotionele conflicten tussen kinderen en hun stiefouder. Ik merk dat mensen vaak verharden in zo een situatie. Zeker als er een stiefouder in beeld is, willen mensen hun erfenis veilig stellen. Veelal gaat het om een gebrek aan vertrouwen wat ze in elkaar hebben, helemaal als de stiefouder na minderjarige leeftijd pas in beeld kwam en niet de opvoeding heeft meegemaakt.

    Redactieteam

    Bekijk meer

    Door de wettelijke verdeling komen alle goederen van de nalatenschap van de overleden ouder bij de langstlevende echtgenoot/echtgenote terecht. Als de overgebleven ouder hertrouwt, en komt te overlijden, dan gaat de nalatenschap naar de stiefouder, inclusief de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen. Dat vinden de kinderen vaak onbegrijpelijk en zijn daar vaak heel emotioneel onder. Een stiefouder kan bijvoorbeeld het ouderlijk huis verkopen als de echtgenoot is overleden en geen testament heeft opgemaakt. De kinderen van de overleden ouder zijn vaak bang dat de nalatenschap verdwijnt in de portemonnee van de stieffamilie.

    Positie versterken en nalatenschap veilig stellen

    Een vraag die mij dan ook veel gesteld wordt door erfgenamen, is of ze dat kunnen voorkomen. Ik wijs ze er dan op dat ze een wilsrecht kunnen inroepen. Als er sprake is van een stiefouder, hebben de kinderen de mogelijkheid hun eigen positie te versterken met betrekking tot de nalatenschap van de eerst overleden ouder. De nalatenschap van de laatst overleden ouder, die dus hertrouwd is, gaat naar de stiefouder. De kinderen kunnen dus alleen de nalatenschap van de eerst overleden ouder veilig stellen.

    Inroepen van wilsrecht om zekerheid te hebben

    Je kunt op twee momenten je wilsrecht inroepen voor de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Dat kan op het moment dat de andere ouder hertrouwt. Dan stel je zekerheid voor jouw deel van de nalatenschap van de eerst overledene ouder, maar je krijgt nog geen geld of goederen. Je kunt ook je wilsrecht inroepen op het moment dat de langstlevende ouder ook komt te overlijden. Dan kun je je geld of goederen ter waarde van de nalatenschap van de eerst overleden ouder opeisen.

    Deel opeisen heeft verregaande gevolgen

    De laatste door mij geschetste situatie leidt vaak tot moeilijke en emotionele situaties. Bijvoorbeeld als de hertrouwde ouder nog in het huis woonde waarmee hij of zij met zijn overleden echtgenoot/echtgenote woonde en daarna met de stiefouder. De kinderen kunnen hun deel van de nalatenschap van de eerst overledene ouder opeisen en de stiefouder daarmee dwingen het huis te verkopen. Vaak is het geld van de nalatenschap van de eerst overleden ouder al opgebruikt en moet de stiefouder het geld ophoesten. Je kunt je voorstellen dat een dergelijke situatie ook voor de stiefouder erg emotioneel is en verregaande gevolgen kan hebben.

    Redactieteam

    Het redactieteam van DAS.

    Meer artikelen van Redactieteam

    Ook interessant voor je

    
 Checklist nalatenschap afhandelen
    20 mrt 20253 min leestijd

    Checklist nalatenschap afhandelen

    Drie belangrijke tips voor het afwikkelen van een nalatenschap op een rij.

    Ik ben onterfd. Heb ik dan helemaal nergens recht op?
    19 mrt 20243 min leestijd

    Ik ben onterfd. Heb ik dan helemaal nergens recht op?

    Waar heb je recht op bij onterving? Wij leggen het uit in ons blog.

    
 Johanna’s broer maakt moeders overlijden nóg verdrietiger
    13 okt 20234 min leestijd

    Johanna’s broer maakt moeders overlijden nóg verdrietiger

    Johanna is samen met haar broers en zussen erfgenaam geworden in de nalatenschap van haar moeder. Hun moeder had in haar testament de oudste broer benoemd tot executeur. Die ging goed van start maar al gauw ging het mis. Johanna is samen met haar broers en zussen erfgenaam geworden in de nalatenschap van haar moeder. Hun moeder had in haar testament de oudste broer benoemd tot executeur. Die ging goed van start maar al gauw ging het mis. In dit blog lees je hoe wij konden helpen.

    Item 1 - 3 uit 3