Ruzie over de erfenis, dankzij mediation alsnog weer samen door één deur

“We komen er samen niet uit”, verzucht Els. Ze zit bij mij aan tafel voor een mediationgesprek. Haar vader overleed jaren geleden en haar moeder stierf begin dit jaar. Het lukt Els en haar broers Willem en Henk maar niet om de erfenis te verdelen.

Ook beide broers komen bij mij aan tafel voor een mediationgesprek. Willem: “Ik dacht dat alles koek en ei was tussen ons, maar we komen niet tot overeenstemming over de verdeling van de erfenis.” Als ik Henk vraag waarom de verdeling niet lukt, zegt hij: “We huilden samen op de begrafenis, maar die verbondenheid was snel voorbij toen we spraken over de verdeling van de erfenis . Ik begrijp er niets van.”

Emoties nemen de overhand

Als mediator heb ik steeds vaker familieleden aan tafel die onenigheid hebben over de verdeling van een nalatenschap. Meestal loopt zo’n conflict uit de hand omdat er veel emotie achter zit. Het gaat dan niet zozeer om juridische en financiële aspecten. Die zijn vaak ondergeschikt aan de emotionele aspecten. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld dat de een vindt dat de ander altijd het lievelingetje van een van de ouders is geweest en dus wordt voorgetrokken. Of dat een van de kinderen altijd voor moeder heeft gezorgd en het andere kind naar het buitenland is vertrokken en pas weer in beeld komt bij de uitvaart.

Schilderij als erfstuk én discussiestuk

In mijn gesprek met Els, Willem en Henk komt oud familiezeer op tafel. Het lukt ze om dat oud zeer uit te spreken. In vertrouwen dat de verdeling dan wel zal lukken, vertrekken ze uit de mediation. Een paar weken later informeer ik naar de voortgang en kom erachter dat er nog steeds onderlinge discussie is, maar nu over een schilderij in de ouderlijke woonboerderij. Els, Willem en Henk willen het schilderij alle drie hebben. De een omdat die de oudste is, de middelste omdat die zich al meerdere keren benadeeld heeft gevoeld en de jongste omdat die van plan is de woonboerderij te kopen en vindt dat het schilderij daar onderdeel van uitmaakt.

Eens worden

Het tweede mediationgesprek volgt waarin werd besloten om erom te loten. Zo wordt op een eerlijke manier een van de erfgenamen de gelukkige eigenaar van het originele schilderij. De andere twee erfgenamen krijgen een door een fotograaf gemaakte replica in een lijst naar keuze. Toch komt het uiteindelijk niet zo ver. Ze worden het er met z’n drieën over eens dat het schilderij het beste past in de woonboerderij die Henk zal kopen. Els en Willem zijn blij met hun replica. Ook worden ze het alle drie eens over de verdere verdeling van de erfenis.

Praten waar het écht over gaat

Met dit voorbeeld wil ik als mediator laten zien dat bij erfrechtgeschillen mediation vaak de beste oplossing is. Bij mediation praten deelnemers over waar het écht over gaat. Samen vinden zij dan een oplossing waardoor de onderlinge relatie ook goed blijft of zich weer herstelt, zoals bij Els, Henk en Willem. Maar ook bij andere geschillen werkt het zo. Buren, huurders en verhuurders, exen of zakelijke partijen. Na mediation kunnen zij na afloop vaak alsnog weer samen door één deur.

 

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden