blog

Ruzie over de erfenis, dankzij mediation alsnog weer samen door één deur

3 min leestijd01 dec 2022

“We komen er samen niet uit”, verzucht Els. Ze zit bij mij aan tafel voor een mediationgesprek. Haar vader overleed jaren geleden en haar moeder stierf begin dit jaar. Het lukt Els en haar broers Willem en Henk maar niet om de erfenis te verdelen.

Christa Verploeg

Advocaat

Ook beide broers komen bij mij aan tafel voor een mediationgesprek. Willem: “Ik dacht dat alles koek en ei was tussen ons, maar we komen niet tot overeenstemming over de verdeling van de erfenis.” Als ik Henk vraag waarom de verdeling niet lukt, zegt hij: “We huilden samen op de begrafenis, maar die verbondenheid was snel voorbij toen we spraken over de verdeling van de erfenis . Ik begrijp er niets van.”

Emoties nemen de overhand

Als mediator heb ik steeds vaker familieleden aan tafel die onenigheid hebben over de verdeling van een nalatenschap. Meestal loopt zo’n conflict uit de hand omdat er veel emotie achter zit. Het gaat dan niet zozeer om juridische en financiële aspecten. Die zijn vaak ondergeschikt aan de emotionele aspecten. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld dat de een vindt dat de ander altijd het lievelingetje van een van de ouders is geweest en dus wordt voorgetrokken. Of dat een van de kinderen altijd voor moeder heeft gezorgd en het andere kind naar het buitenland is vertrokken en pas weer in beeld komt bij de uitvaart.

Schilderij als erfstuk én discussiestuk

In mijn gesprek met Els, Willem en Henk komt oud familiezeer op tafel. Het lukt ze om dat oud zeer uit te spreken. In vertrouwen dat de verdeling dan wel zal lukken, vertrekken ze uit de mediation. Een paar weken later informeer ik naar de voortgang en kom erachter dat er nog steeds onderlinge discussie is, maar nu over een schilderij in de ouderlijke woonboerderij. Els, Willem en Henk willen het schilderij alle drie hebben. De een omdat die de oudste is, de middelste omdat die zich al meerdere keren benadeeld heeft gevoeld en de jongste omdat die van plan is de woonboerderij te kopen en vindt dat het schilderij daar onderdeel van uitmaakt.

Eens worden

Het tweede mediationgesprek volgt waarin werd besloten om erom te loten. Zo wordt op een eerlijke manier een van de erfgenamen de gelukkige eigenaar van het originele schilderij. De andere twee erfgenamen krijgen een door een fotograaf gemaakte replica in een lijst naar keuze. Toch komt het uiteindelijk niet zo ver. Ze worden het er met z’n drieën over eens dat het schilderij het beste past in de woonboerderij die Henk zal kopen. Els en Willem zijn blij met hun replica. Ook worden ze het alle drie eens over de verdere verdeling van de erfenis.

Praten waar het écht over gaat

Met dit voorbeeld wil ik als mediator laten zien dat bij erfrechtgeschillen mediation vaak de beste oplossing is. Bij mediation praten deelnemers over waar het écht over gaat. Samen vinden zij dan een oplossing waardoor de onderlinge relatie ook goed blijft of zich weer herstelt, zoals bij Els, Henk en Willem. Maar ook bij andere geschillen werkt het zo. Buren, huurders en verhuurders, exen of zakelijke partijen. Na mediation kunnen zij na afloop vaak alsnog weer samen door één deur.


Ook interessant voor je


 Checklist nalatenschap afhandelen
07 nov 20233 min leestijd

Checklist nalatenschap afhandelen

Drie belangrijke tips voor het afwikkelen van een nalatenschap op een rij.


 Johanna’s broer maakt moeders overlijden nóg verdrietiger
13 okt 20234 min leestijd

Johanna’s broer maakt moeders overlijden nóg verdrietiger

Johanna is samen met haar broers en zussen erfgenaam geworden in de nalatenschap van haar moeder. Hun moeder had in haar testament de oudste broer benoemd tot executeur. Die ging goed van start maar al gauw ging het mis. In dJohanna is samen met haar broers en zussen erfgenaam geworden in de nalatenschap van haar moeder. Hun moeder had in haar testament de oudste broer benoemd tot executeur. Die ging goed van start maar al gauw ging het mis. In dit blog lees je hoe wij konden helpen.it blog lees je hoe wij konden helpen.


 Beneficiair aanvaarden: zo doe je dat
22 jul 20233 min leestijd

Beneficiair aanvaarden: zo doe je dat

Een erfenis beneficiair aanvaarden. Stel dat je daarvoor kiest, wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in dit blog.

1 van 3