Ruzie over de erfenis: vaak een gebrek aan vertrouwen

'Mijn moeder is overleden en heeft geen testament. Mijn broer eigent zich al haar bezittingen toe. Hoe kan ik regelen dat ik mijn eigendom, dat hij heeft afgepakt, terugkrijg? ' Op zaterdag 28 september 2019 heb ik samen met collega's juridische vragen beantwoord van mensen die zich hadden opgegeven voor een gratis adviesgesprek. De meeste vragen die dag gingen over wonen en werk, maar er waren ook veel vragen over de afhandeling van een erfenis.

Bernard Schols laat in zijn boek 'Voorkom ruzie bij de kist', zien welke bizarre conflicten er kunnen ontstaan na het overlijden van iemand en hoe je dat kunt voorkomen door het opstellen van een testament. Dit item sprak mij zeer aan. Niet alleen omdat erfrecht mijn specialisme is, maar ook omdat ik les krijg van Bernard Schols, hoogleraar Successierecht, om ervoor te zorgen dat mijn kennis up-to-date is.

Top 3 meest voorkomende erfrechtzaken

Ik zie in de praktijk dat een nalatenschap geregeld zorgt voor vervelende en emotionele conflicten tussen kinderen. Gebrek aan vertrouwen van onduidelijke communicatie is vaak de oorzaak voor ruzies over een erfenis. Ik help en adviseer mijn klanten het meest in de volgende drie situaties: 1. Als er geen informatie wordt gegeven of onjuiste informatie over de nalatenschap. 2. Eén kind die door vader of moeder bevoordeeld is ten aanzien van de andere kinderen, of doordat hij of zij het beheer had over de pinpas van vader of moeder en veel geld heeft opgenomen. 3. Degene die de nalatenschap afwikkelt heeft onvoldoende kennis van zaken en lapt de regels aan zijn laars.

Eerlijk en open

Mijn ervaring is dat het families erg aangrijpt als er ruzie is over de nalatenschap. Een verlies van een dierbare is al erg genoeg. Om ruzies over de nalatenschap te voorkomen is het verstandig dat je van meet af aan de communicatie eerlijk en open voert en dat je geen betrokkenen uitsluit. Als de communicatie moeilijk verloopt, kan het verstandig zijn om een mediator in te schakelen ter voorkoming van een geschil. Ook een notaris kan als bemiddelaar optreden. Die kosten liggen meestal wel hoger dan van een mediator.  

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden