Corona en scheiden: hoe gaan we om met de kinderen?

Ik wil mijn kinderen niet naar mijn ex laten gaan vanwege gevaar op besmetting met corona, maar dat is tegen de regels van de omgangsregeling in. Kan ik dat doen?’

Een vraag die in deze tijd veel gesteld wordt bij onze Adviesdesk. We horen verhalen van ouders die hun kinderen niet meer zien, omdat de andere ouder bang is dat ze besmet raken, maar ook ouders die de kinderen niet meer om de week willen vanwege gevaar op besmetting. We zien beide kanten in de vragen tot uiting komen. En soms is er al veel gedoe geweest om de omgangsregeling en wordt de coronacrisis benut om de ander dwars te zitten.

Ik merk dat veel gescheiden ouders ermee worstelen hoe ze nu invulling moeten geven aan de omgangsregeling. Meestal is de omgangsregeling rondom school en weekenden georganiseerd. Nu werken ouders ook veel thuis en moeten ze helpen met onderwijs geven. Ouders moeten een nieuw ritme vinden.

Niet zomaar afwijken

Ouders kunnen niet zomaar van de omgangsregeling afwijken. Op dit moment bestaat er nog geen reden om de reguliere afspraken, zoals vastgelegd in het ouderschapsplan, niet door te laten lopen. Zolang het nog is toegestaan om naar buiten te gaan, kunnen de kinderen ook van verblijfplaats wisselen, maar volg uiteraard de adviezen op van het RIVM. Het kan natuurlijk anders worden als er sprake is van coronaverschijnselen. Dan zal de regeling tijdelijk aangepast moeten worden. Zijn de coronaverschijnselen voorbij? Dan kunnen de oorspronkelijke afspraken weer doorgaan.

Flexibel naar elkaar

Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Pas de afspraken zo nodig in gezamenlijk overleg tijdelijk aan. Dat kan zijn, omdat iemand binnen het gezin coronaverschijnselen heeft, maar ook als het bijvoorbeeld voor een ouder erg belastend is om én thuis te werken én onderwijs te moeten geven. Het zijn uitzonderlijke tijden en probeer, waar mogelijk, flexibel naar elkaar te zijn. De gezondheid van alle betrokkenen staat voorop.

Wil jij meer weten over omgangsregelingen? Of wil je weten hoe je een scheiding regelt? Bekijk ook de mogelijkheden voor online scheiden.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Jesse Groot medewerker Adviesdesk
Ik werk op de Juridische Adviesdesk van DAS. Daar help ik particuliere klanten en ondernemers met een juridische vraag of probleem op weg om een probleem te voorkomen of op te lossen. Elk onderwerp kan langskomen zoals familierecht, arbeidsrecht en consumentenrecht.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder