blog

Corona en scheiden: hoe gaan we om met de kinderen?

3 min leestijd15 mei 2020

‘Ik wil mijn kinderen niet naar mijn ex laten gaan vanwege gevaar op besmetting met corona, maar dat is tegen de regels van de omgangsregeling in. Kan ik dat doen?’ Een vraag die in deze tijd veel gesteld wordt bij onze Adviesdesk. We horen verhalen van ouders die hun kinderen niet meer zien, omdat de andere ouder bang is dat ze besmet raken, maar ook ouders die de kinderen niet meer om de week willen vanwege gevaar op besmetting. We zien beide kanten in de vragen tot uiting komen. En soms is er al veel gedoe geweest om de omgangsregeling en wordt de coronacrisis benut om de ander dwars te zitten.

W

Woordvoering

Bekijk meer

Ik merk dat veel gescheiden ouders ermee worstelen hoe ze nu invulling moeten geven aan de omgangsregeling. Meestal is de omgangsregeling rondom school en weekenden georganiseerd. Nu werken ouders ook veel thuis en moeten ze helpen met onderwijs geven. Ouders moeten een nieuw ritme vinden.

Niet zomaar afwijken

Ouders kunnen niet zomaar van de omgangsregeling afwijken. Op dit moment bestaat er nog geen reden om de reguliere afspraken, zoals vastgelegd in het ouderschapsplan, niet door te laten lopen. Zolang het nog is toegestaan om naar buiten te gaan, kunnen de kinderen ook van verblijfplaats wisselen, maar volg uiteraard de adviezen op van het RIVM. Het kan natuurlijk anders worden als er sprake is van coronaverschijnselen. Dan zal de regeling tijdelijk aangepast moeten worden. Zijn de coronaverschijnselen voorbij? Dan kunnen de oorspronkelijke afspraken weer doorgaan.

Flexibel naar elkaar

Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Pas de afspraken zo nodig in gezamenlijk overleg tijdelijk aan. Dat kan zijn, omdat iemand binnen het gezin coronaverschijnselen heeft, maar ook als het bijvoorbeeld voor een ouder erg belastend is om én thuis te werken én onderwijs te moeten geven. Het zijn uitzonderlijke tijden en probeer, waar mogelijk, flexibel naar elkaar te zijn. De gezondheid van alle betrokkenen staat voorop.

Wil jij meer weten over omgangsregelingen? Of wil je weten hoe je een scheiding regelt? Bekijk ook de mogelijkheden voor online scheiden.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je


 Relatiebreuk & scheiding:  10 belangrijke feiten uit het personen- en familierecht die jij moet weten
10 feb 20234 min leestijd

Relatiebreuk & scheiding: 10 belangrijke feiten uit het personen- en familierecht die jij moet weten

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dat kan erg verdrietig zijn. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn. Scheiden, mediation, co-ouderschap, kinderalimentatie, betalingsverplichtingen... Er komt veel bij kijken. Omdat dit al zo’n stressvolle periode is, hebben wij 10 belangrijke feiten voor je op papier gezet.


 Scheidingen in coronatijd: hoe gaat dat eigenlijk?
20 feb 20214 min leestijd

Scheidingen in coronatijd: hoe gaat dat eigenlijk?

Het is opvallend dat het aantal geregistreerde scheidingen nu uitblijft, gezien de huidige pandemie, waarin we door de tweede lockdown langer op elkaar zijn aangewezen.


 Wat als je gaat scheiden, wat moet er dan allemaal geregeld worden?
07 feb 20213 min leestijd

Wat als je gaat scheiden, wat moet er dan allemaal geregeld worden?

Een scheiding is altijd ingrijpend en emotioneel. Er moet veel geregeld worden. Duidelijke afspraken maken het niet minder emotioneel, maar wel makkelijker. Hoe verdelen jullie bezittingen en schulden, wie gaat voor de kinderen zorgen en hoe regel je het financieel?

1 van 3