blog
Gladheid: wegbeheerder aansprakelijk voor uitglijer?
De afgelopen dagen was het behoorlijk glad. Vooral in de bochten. Gek genoeg lijkt het ook juist daar altijd langer te blijven liggen. Ik parkeer mijn auto daarom niet op de parkeerplaatsen in de bocht. Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand iets te ruim de bocht doorkomt met die glibberige laag op straat. Maar ja, als het je gebeurt en je raakt van de weg waardoor er een fraaie deuk in je auto zit, wat dan? Kun je de wegbeheerder dan verwijten dat er niet gestrooid is?
Signaleren en bestrijden
Binnen de bebouwde kom is de gemeente de wegbeheerder en daarom aansprakelijk voor gebreken aan de weg. Buiten de bebouwde kom en op N-wegen is dit de provincie en op snelwegen Rijkswaterstaat. De vraag over wie aansprakelijk is bij schade krijgen wij wel vaker van mensen die schade lijden doordat ze tijdens extreme gladheid door ijzel, hagel, sneeuw of vorst van de weg raken. Zij verwijten de wegbeheerder dat deze heeft verzuimd te strooien en vinden dat de overheid aansprakelijkheid is.
Inspanningsplicht, geen resultaatverplichting
Maar zo eenvoudig ligt het niet. De wegbeheerder hoeft niet in te staan voor totale afwezigheid van gladheid. Zij heeft een inspanningsplicht, geen resultaatverplichting. Deze inspanningsplicht houdt in dat de wegbeheerder over een adequaat gladheidsbestrijdingsplan moet beschikken. En de inspanningsplicht betekent niet dat wanneer een wegbeheerder gestrooid heeft, het op die plek ook niet meer glad kan of hoeft te zijn.
Kiezen waar wel of niet zout wordt gestrooid
De wegbeheerder heeft een grote beleidsvrijheid om te kiezen welke wegen gestrooid moeten worden. Veelal worden alleen de hoofdwegen en belangrijkste (fiets) paden gestrooid. Dit heeft te maken met mankracht, materiaal, financiële middelen, zoutvoorraad en milieuafwegingen.
Gladheidsbestrijdingsplan/ Strooiplan
Om te beoordelen of de wegbeheerder aansprakelijk kan zijn, moet de volgende vraag gesteld worden: heeft de wegbeheerder voldoende gedaan om gladheid door bevriezing te bestrijden? Met andere woorden: is er voldoende gedaan om gladheid te voorkomen door preventief te strooien, gladheid te bestrijden door curatief te strooien en voor gladheid te waarschuwen. Als de wegbeheerder bijvoorbeeld niet volgens het strooiplan heeft gestrooid, dan kan zij aansprakelijk zijn. Echter, enkel het niet volgen van het strooiplan levert niet automatische aansprakelijkheid op. In zulke situaties wordt er ook altijd gekeken naar het eigen gedrag van de benadeelde partij en de exacte feiten en omstandigheden.
Eigen verantwoordelijkheid
Ga je de weg op bij sneeuw of ijzel op het wegdek dan heb je een eigen verantwoordelijkheid om je rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. Je weet namelijk dat het glad is en je neemt zelf het risico door de weg op te gaan. In zulke situaties moet je jouw snelheid dus drastisch aanpassen en geen onnodige risico’s nemen. Als je gaat rijden terwijl er een waarschuwing voor gladheid geldt en code rood is afgegeven, dan helpt dat vaak niet om je schade vergoed te krijgen.
Rembrandt geeft in het AD meer uitleg en tips over aansprakelijkheid bij gladheid. Je leest het artikel hier.
Heb je hulp nodig bij letsel in verband met gladheid? Lees hier meer over het aansprakelijk stellen van de gemeente of schakel direct letselschadehulp in.
Rembrandt Groenewegen
Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...
Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen