Happy New (Y)ear?

Het is oudejaarsavond en de tienjarige Muriël* mag dit jaar tot na twaalven opblijven om naar het vuurwerk te kijken. Ze vindt het fantastisch! De volgende ochtend loopt zij vol verhalen naar haar oma een paar straten verder. Onderweg komt zij Tom* en Alex* tegen, twee jongens uit de buurt. Muriël ziet dat Tom, twaalf jaar, wat oud vuurwerk aansteekt. Alex, tien jaar, kijkt van een afstandje toe. Met de waarschuwingen van haar moeder in haar achterhoofd loopt zij daar met een boogje omheen. Helaas tevergeefs: een vuurpijl schiet Muriël’s kant op en raakt haar vol tegen haar oor.

Muriël wordt direct naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateren de artsen dat een groot deel van haar oorschelp niet meer gered kan worden. En dat is helaas niet het enige: door de klap tegen haar oor loopt Muriël ook een gehoorbeschadiging op. En die beschadiging blijkt permanent te zijn. Muriël zal met dat oor nooit meer kunnen horen.

Ongelukje

Muriël’s ouders stellen zowel de ouders van Tom als die van Alex aansprakelijk. Tom, omdat hij de vuurpijl heeft afgestoken en Alex omdat hij stond te kijken zonder het afsteken van het vuurwerk tegen te houden. Al snel blijkt dat geen van de aansprakelijk gestelde ouders van plan is de schade te vergoeden. Zij zijn van mening dat het een ongelukje is geweest en dat zij niet hoeven op te draaien voor de schade.

Wie is aansprakelijk?

Ongeluk of niet, Tom’s ouders zijn aansprakelijk voor de schade die hij heeft veroorzaakt. Voor ouders van kinderen tot en met dertien jaar geldt namelijk een risicoaansprakelijkheid. Dat betekent dat een ouder altijd aansprakelijk is voor de schade die zijn kind aan een ander toebrengt, maar dit geldt alleen voor schade die is veroorzaakt door een als ‘een doen te beschouwen gedraging’ en niet voor een ‘nalaten’. Het ‘doen’ is wel duidelijk: het afsteken van de vuurpijl is hier de ‘als een doen te beschouwen gedraging’. Alex stond erbij en keek ernaar. Hij voelde wel dat met vuurwerk spelen gevaarlijk is, maar wachtte nieuwsgierig af wat er ging gebeuren. Dit afwachten is ‘een nalaten’ en is geen actieve (als een doen te beschouwen) gedraging. Zijn ouders zijn dus niet aansprakelijk. Had Alex wel het vuurwerk afgestoken, dan waren zijn ouders aansprakelijk geweest.

Schade vergoed?

Omdat het ze zelf niet lukt om de schade vergoed te krijgen, schakelen de ouders van Muriël ons in. Wij stellen de ouders van Tom aansprakelijk voor het letsel aan Muriël’s oor. Tom’s ouders nemen contact op met hun aansprakelijkheidsverzekeraar en deze erkent na veel vijven en zessen de aansprakelijkheid. Muriël’s schade wordt uiteindelijk helemaal vergoed. Een kleine pleister op de wonde, want haar gehoor krijgt zij er helaas niet mee terug.

Hulp nodig?

Een aanrijding in het verkeer, een uitglijder over een plas shampoo in de supermarkt of een valpartij over een losse stoeptegel van de buren. Je kunt op verschillende manieren bij een ongeval betrokken raken en letselschade oplopen. Het is dan goed om te weten dat DAS je geheel kosteloos bij kan staan. Ook als je niet verzekerd bent.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden