blog

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?

3 min leestijd01 feb 2024

Lawaaidoofheid, inademing van gevaarlijke stoffen of te zwaar tillen. Op allerlei plekken lopen mensen schade op door het werk. Vaak zijn het ingewikkelde kwesties die gepaard gaan met veel emoties.

Redactieteam

Bekijk meer

Vaak is het bij een beroepsziekte veel moeilijker om bewijs te leveren dat je letselschade hebt opgelopen tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden dan bij een ongeval. Bij een ongeval is dat makkelijker, want dan is er bijvoorbeeld direct een ambulance of arts bij geweest. Als werknemer moet je aantonen, dat je schade lijdt door je werkzaamheden. De werkgever moet dan vervolgens aantonen, dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.


Wanneer er een arm in een machine komt, is het vaak veel duidelijker dan wanneer werknemers schade lijden door inademen van gevaarlijke stoffen, omdat de afzuiging niet werkte. Of letselschade door te zwaar tillen, omdat de tillift stuk was. Maar je kunt ook denken aan een burn-out die ontstaan is op het werk of mentale klachten door pesterijen van collega's.


Wanneer recht op letselschade?

Het verschilt per zaak of geval of je schade kunt verhalen op je werkgever. De samenhang tussen je werkzaamheden en een burn-out of gehoorschade is bijvoorbeeld moeilijk aan te tonen. Als je een zaak tegen je werkgever wil beginnen, moet je een verwijt richting je werkgever kunnen maken voor wat betreft de veiligheid van je werkplek. Je werkgever heeft de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen.


Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Anders wordt het voor hem moeilijk om maatregelen te treffen. Zorg er dus voor dat je je werkgever informeert. Je kunt niet na dertig jaar je werkgever ineens vragen om schade te vergoeden omdat je klachten hebt door het zware werk.


Rechters denken verschillend

Of een schadevergoeding kans van slagen heeft, hangt af van individuele feiten en omstandigheden. Uitspraken van rechters verschillen ook. Daar valt moeilijk een eenduidige lijn in te ontdekken. Belangrijk is, dat je bewijs hebt dat je schade/klachten hebt door je werkzaamheden en dat je het hebt aangegeven aan je werkgever, dat je werkgever ervan wist.


Dilemma om werkgever aansprakelijk te stellen

Neemt niet weg dat werknemers vaak voor een dilemma staan om hun werkgever aansprakelijk te stellen. Ze willen de relatie uiteraard goed houden. Werknemers sturen daarom vaak een aansprakelijkstelling in het eind van het dienstverband of als er sprake is van een arbeidsconflict.


Schadeverzekering voor werknemers

Het kan veel makkelijker zijn om je werkgever aansprakelijk te stellen als je weet dat er een schadeverzekering voor werknemers is afgesloten. Vraag aan je werkgever of hij een schade- en een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Je werkgever kan die dan inschakelen en daarmee zet je de arbeidsrelatie niet zo snel op het spel.


Juridische hulp inschakelen bij letselschade

Schakel in ieder geval altijd juridische hulp in als je een zaak wilt starten. Soms kom je in zaken terecht die heel ingewikkeld zijn. Wij kunnen ook juridische hulp bieden als je niet bij ons verzekerd bent.

Dit blog is van Sandra Voges, senior juridisch specialist letselschade bij DAS. Zij gaf over dit onderwerp uitleg in een artikel voor EenVandaag.

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’
16 okt 20243 min leestijd

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

Wie is aansprakelijk als je letselschade oploopt door een scheefliggende stoeptegel en wanneer? Wij leggen het uit in ons blog.

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan
03 okt 20243 min leestijd

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan

Een verkeersongeval kan een ingrijpende ervaring zijn. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen als je ermee in aanraking komt.

De herfst is er, ga veilig de weg op
03 okt 20243 min leestijd

De herfst is er, ga veilig de weg op

De herfst is een prachtig seizoen, maar het brengt ook uitdagingen voor de verkeersveiligheid. Daarom is het belangrijk om tijdens deze maanden extra voorzichtig te zijn, zowel achter het stuur als op de fiets.

1 van 3