blog

Dit moet je weten over het gebruik van een elektrische step

4 min leestijd07 jan 2023

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker in het straatbeeld; de elektrische step oftewel e-step. Heb jij er een? Wees je er dan van bewust dat je met de meeste e-steps niet op de openbare weg mag rijden. Doe je dit toch en veroorzaak je een ongeval en schade? Dan ben je in de meeste gevallen zelf volledig aansprakelijk voor de kosten die er gemaakt worden. Wil je weten hoe het precies zit? Lees dan hier de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Kan ik mij verzekeren tegen schade en/of ongevallen als ik een e-step heb?

Een e-step valt in de categorie licht elektrische voertuigen (LEV’s) en wordt gezien als een motorvoertuig. Voor de niet goedgekeurde e-steps die niet op de openbare weg zijn toegestaan is het niet mogelijk een verzekering af te sluiten. Op grond van de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) kunnen alleen goedgekeurde motorvoertuigen verzekerd worden. Een e-step wordt ook niet beschouwd als (kinder)speelgoed, dus de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP-verzekering) biedt ook geen dekking. De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren sluiten schade veroorzaakt door of met een motorvoertuig namelijk uit.

Waarom is het niet mogelijk om voor de meeste e-steps een verzekering af te sluiten?

Omdat elektrische steps worden beschouwd als motorvoertuig, moet deze aan voertuigeisen voldoen. Voor alle voertuigen gelden eisen waaraan deze moeten voldoen. Regelgeving voor de meeste e-steps is er op dit moment nog niet, waardoor het in Nederland niet mogelijk is om deze elektrische steps tegen aansprakelijkheid te verzekeren.

Wat als ik met mijn e-step betrokken raak bij een ongeval op de openbare weg?

Door met een niet goedgekeurde e-step op de openbare weg te rijden neem je dus een enorm risico. Goed om te beseffen is dat ook het fietspad en de stoep onderdeel van de openbare weg uitmaken. Als je bij een ongeval betrokken raakt en je hier zelf aansprakelijk voor bent, dan valt de door jou veroorzaakte schade dus niet onder de dekking van een verzekering en moet je deze schade zelf vergoeden. Dit geldt ook als jouw kind met een e- step schade veroorzaakt.

Hoe zit het dan als ik met een e-step rijd in het buitenland?

In sommige landen is het gebruik van de elektrische step toegestaan, echter geldt niet in alle landen de verplichting om de e- step te verzekeren. Hier kleeft een groot risico aan. Huur jij in het buitenland een e-step en veroorzaak je door jouw schuld een ongeval, dan ben jij als bestuurder van de step aansprakelijk. Is er voor de e- step geen verzekering afgesloten, dan zul je de kosten zelf moeten vergoeden. Je kan dan ook geen beroep doen op een verzekering in Nederland. Is er sprake van letsel bij de andere partij, dan kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Ben je gezellig een weekend weg met vrienden en besluit je een e-step te huren, controleer dan eerst of er een goede verzekering is afgesloten.

Wordt het gebruik van de e- step ooit toegestaan op de openbare weg?

Op dit moment is het afwachten of de wetgever de nu niet goedgekeurde e-steps toelaat op de openbare weg. Wordt de e- step toegelaten, dan moet het type step wel zijn goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daarnaast zullen er regels gelden. Zo is de verwachting dat onder andere de maximaal toegestane snelheid 25 kilometer per uur bedraagt, zal er een verzekeringsplicht gelden en moet je minimaal 16 jaar oud zijn om de e- step te mogen besturen. Ook is het nog niet duidelijk of je over een (brommer) rijbewijs moet beschikken om de e- step te mogen besturen.

Wat als je met je e-step op de openbare weg rijdt en iemand anders is aansprakelijk voor het ongeval?

Indien je met een niet toegestane e-step op de openbare weg rijdt en een andere partij is aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval, dan kan je, in principe, jouw schade op die partij of verzekeraar verhalen. Dat de e-step niet op de openbare weg is toegestaan houdt dus niet automatisch in dat je dan jouw schade niet vergoed kunt krijgen. Uiteraard hangt het er wel vanaf met wat voor een partij het ongeval plaats vindt. Vindt de aanrijding plaats met een ander motorrijtuig (brommer/ motor/ auto etc.), dan zal de ontstane schade makkelijker te verhalen zijn, dan wanneer je met jouw e-step in botsing komt met een voetganger of fietser (die worden door de wetgever als zwakkere verkeersdeelnemer beschermd). Daarnaast kan er een probleem ontstaan als blijkt dat het ongeval bijvoorbeeld in het donker plaats vond en de e-step geen verlichting voerde. Of als vaststaat dat de e-step veel te hard reed (opgevoerd). Zijn er geen bijzondere omstandigheden, dan is de schade in principe te verhalen op de aansprakelijke partij of zijn/ haar verzekeraar.

Krijg ik een boete als ik met mijn e- step op de openbare weg rijd?

Rijd je met een niet toegestane e- step op de openbare weg en word je door de politie staande gehouden, dan riskeer je een boete of kan je e-step zelfs in beslag genomen worden.

jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland
13 okt 20243 min leestijd

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland

Wees voorbereid: zorgkosten kunnen hoger uitvallen. Veel vakantiegangers weten niet of ze goed verzekerd zijn tijdens hun reis. Vaak denken ze dat alles wel goed geregeld is, maar komen ze voor onverwachte kosten te staan als ze in het buitenland ziek worden.

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen
01 aug 20243 min leestijd

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen

Hoe voorkom je gedoe over terugbetaling borg? Wij geven tips.

Wat je moet weten over vertraagde en geannuleerde vluchten
25 jul 20243 min leestijd

Wat je moet weten over vertraagde en geannuleerde vluchten

Wanneer heb je recht op compensatie bij geannuleerde of vertraagde vlucht en wanneer is er sprake van overmacht? Alles leggen we uit in dit blog.

1 van 3