blog

Forse toename dodelijke skiongevallen - 8 tips om ongeval te voorkomen

4 min leestijd24 feb 2023

DAS krijgt elk jaar in het skiseizoen de nodige meldingen van skiongevallen waarbij personen (ernstig) letsel oplopen. Helaas zijn er dit skiseizoen al meer dodelijke ongevallen geweest dan in voorgaande jaren. Om de kans op een ongeluk te verkleinen zetten we acht belangrijke tips op een rij.

Redactieteam

Bekijk meer

 De gevaarlijke pisteomstandigheden worden veroorzaakt door de uitzonderlijk hoge temperaturen en de beperkte sneeuwval. Maar ook ijzige pistes en diepe kuilen kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Als je hier niet van op de hoogte bent loop je verhoogd risico op een ongeval, ook als je veel wintersport ervaring hebt. Bereid je zelf goed voor met deze tips:

1. Sluit een reisverzekering af

Van essentieel belang voor een wintersportvakantie is een goede uitgebreide reisverzekering. Een ski-ongeval kan verschillende schadeposten met zich meebrengen. Denk aan verwondingen en bijvoorbeeld het verplicht af moeten breken van de vakantie. Ook kunnen er kosten zijn voor repatriëring. Dit zijn de vervoerskosten, die gemaakt moeten worden om een ziek of gewond iemand weer terug naar huis te brengen. Is er een reisverzekering afgesloten, dan dekt die verzekering meestal de repatriëringskosten. Is een derde aansprakelijk voor het geleden letsel, dan zijn de kosten voor de medisch noodzakelijke terugreis in principe ook op de aansprakelijke partij te verhalen. Echter, is dit vaak een lange weg, terwijl de eigen verzekeraar direct voor je klaar staat.

2. Wintersport in Italië? Vergeet de aansprakelijkheidsverzekering niet.

Sinds 1 januari 2022 ben je in Italië verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten voordat je kunt skiën. Heb je dit niet, dan kun je een boete tussen de € 100,- en € 150,- verwachten en je skipas wordt ingetrokken. De uitzondering op de regel is voor langlaufers. Het is dus van belang dat je voordat je gaat wintersporten in Italië kijkt bij de voorwaarden van je verzekering. Ben je voor ongelukken op de piste gedekt? Zo ja, dan moet je deze kunnen laten zien in het geval dat hierom gevraagd wordt.

Zo niet, dan moet je in Italië een verzekering kunnen aanschaffen in het skigebied. In dit geval zit je wel vast aan de voorwaarden die daar zijn opgesteld. Bij een familie moet het gezinshoofd een verzekering kunnen laten zien. Een alternatief is een polis speciaal voor skiërs, deze biedt garantie bij bijvoorbeeld medische kosten en wettelijke aansprakelijkheid.

3. Zorg dat je materiaal goed geslepen en gewaxt is

Juist bij een slechte sneeuwconditie is dit extra belangrijk. Op deze manier heb je meer grip. Denk ook nog even aan de afstelling van je bindingen.

4. Draag een skihelm

De skihelm is voor volwassenen nog nergens verplicht om te dragen. Maar ook volwassen, ervaren skiërs wordt geadviseerd een goed passende helm te dragen. Al zou het alleen al zijn om het goede voorbeeld aan kinderen te geven. 
De skihelm is nu alleen verplicht voor kinderen in alle Scandinavische landen, Oostenrijk (behalve de deelstaat Vorarlberg en Tirol) Italië, Slovenië, Kroatië en Polen.
Skihelm verplicht voor kinderen
< 14 jaar
Italië, Kroatië en Slovenië
<15 jaar
Oostenrijk
< 16 jaar
Polen

Buiten de wettelijke regels wordt het dragen van een skihelm voor kinderen aangeraden in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland en veel skischolen hebben het verplicht. De leeftijdgrens verschilt per land en is hieronder aangegeven. Het overtreden van de regelgeving kan overigens leiden tot een boete van € 150,- tot € 200,- en daarnaast inname van de skipas.

4. Houd je aan de geldende regels

Op de piste hebben zowel de beheerders van de piste als de wintersporters verplichtingen en verantwoordelijkheden. Zo moeten beheerders zorgdragen voor een veilige piste. Wintersporters dienen zich aan de geldende piste te houden, de 10 FIS pisteregels. Tevens dient de wintersporter ook zelf de verantwoordelijkheid te nemen of een piste wel of niet geschikt is om te skiën. Als je nog niet zoveel ervaring hebt op de piste, neem dan een extra les om je techniek op te frissen of te verbeteren. Hoe beter je techniek, hoe beter je kunt skiën. Zorg dus dat je met vertrouwen de sneeuw in gaat. Twijfel je? Doe het dan, zeker dit skiseizoen nu de sneeuw slecht is. Als je onder begeleiding skiet in een klas, dan heeft de skileraar de verantwoordelijkheid. 

5. Let op oranje en gele netten

Volgens de geldende Oostenrijkse wetgeving mag een piste overdag niet worden gerepareerd. Pas na sluiting worden de pistes weer glad gestreken en geprepareerd voor de volgende dag. Als deze kuilen overdag bekend zijn bij de beheerder, bijvoorbeeld door melding van een wintersporter, wordt hier een net omheen geplaatst. Is de kuil niet bij de beheerder bekend en de is kuil de oorzaak van het ongeval dan is er sprake van overmacht aan van de beheerder van de piste.

Langs de pistes staan oranje en/of gele netten om skiërs te attenderen op de rand van de piste. Helaas is gebleken dat deze netten vaak niet voldoende zijn om ernstige ongevallen te voorkomen. Let dus goed op oranje en/of gele netten als je op de piste bent, en rem op tijd!

6. Pas je snelheid aan

Zorg dat je op tijd kunt anticiperen op andere skiërs die vallen, maar ook op de mogelijkheid dat je zelf valt. Snel remmen bij slechte sneeuw vraagt meer techniek én duurt langer.

7. Kies voor minder steile pistes

Hoe steiler de piste, hoe meer meters je naar beneden doorschuift en hoe groter de kans op een ongeluk of letsel. Wees verstandig en kies bij gladde ijzige pistes altijd voor de minder steile piste.

8. Stop op tijd om te rusten en herstellen

Zware, moeilijke sneeuw vergt veel van je spieren en conditie. Stop dus op tijd om te kunnen rusten en herstellen. Dan kun je daarna weer gefocust en met nieuwe energie
de piste op.


Op drukke pistes zit een ongeluk in een klein hoekje. Houd je daarom aan de 10 geldende FIS pisteregels, neem bovenstaande tips serieus en zorg dat je goed voorbereid en verstandig de sneeuw in gaat. 


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Carola Peverelli, letselschadespecialist bij DAS en dr. Stephan Wijnkamp, advocaat en expert op het gebied van ski -en bergsport ongevallen waar DAS mee samenwerkt


Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je


 Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen
27 aug 20233 min leestijd

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Aanrijding op vakantie in het buitenland? Volg deze stappen!


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
27 aug 20233 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
12 aug 20235 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.

1 van 3