Geannuleerde droomreis strandt in strijd over voucher

Marcel* had voor enkele duizenden euro's een reis geboekt. Een droomreis waarvoor hij lang had gespaard. Maar toen kwam corona en annuleerde de reisorganisatie de reis. Marcel kreeg een voucher aangeboden, maar dat wilde hij niet. Hij wilde direct zijn geld terug. Daar dacht de reisorganisatie anders over.

De reisorganisatie stelde dat zij het geld niet hoefde terug te betalen, omdat de situatie met het coronavirus zo uitzonderlijk is. Marcel wilde weten of dat juist was en vroeg mij om hulp. Ik vertelde Marcel dat de reisorganisatie hem niet kan dwingen om de voucher te accepteren. Daar wees ik de reisorganisatie ook op. Die heeft tenslotte de reis geannuleerd. Terwijl Marcel gewoon recht heeft op terugbetaling. De reisorganisatie wijzigde vervolgens haar standpunt: zij wilde nu wel terugbetalen, maar pas na anderhalf jaar.

Niet afwijken van de wet

Dat was voor Marcel onacceptabel. Ik wees de reisorganisatie op het wettelijk recht om geld terug te krijgen bij annuleringen en dat het geld binnen een redelijke termijn betaald moet worden. Dat is dwingend recht en daarvan mag de reisorganisatie niet in het nadeel van consumenten afwijken.

Na dagvaarding toch betaling

Uiteindelijk bleef de reisorganisatie bij haar onjuiste standpunt. Daarom ging ik over tot dagvaarden. Toen de zaak eenmaal bij de rechter lag, kwam de reisorganisatie alsnog over de brug en werden alle kosten van Marcel vergoed. Waarschijnlijk omdat zij ook wel besefte dat ze aan het kortste eind zou trekken.

Blij met goede afloop

Marcel was ontzettend blij en bedankte mij in een uitgebreide mail voor mijn juridische hulp en doortastendheid. Altijd leuk om te horen dat je iemand echt blij hebt gemaakt.

* De naam is gefingeerd.

Heb jij juridische vragen over corona? Op onze speciale informatiepagina vind je heel veel vragen en antwoorden.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist contractueel recht
Ik ben een allround  jurist en help zowel ondernemers als consumenten met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder