case

    Geannuleerde droomreis strandt in strijd over voucher

    3 min leestijd14 jan 2021

    Marcel* had voor enkele duizenden euro's een reis geboekt. Een droomreis waarvoor hij lang had gespaard. Maar toen kwam corona en annuleerde de reisorganisatie de reis. Marcel kreeg een voucher aangeboden, maar dat wilde hij niet. Hij wilde direct zijn geld terug. Daar dacht de reisorganisatie anders over.

    Sjaak Drinkenburg

    jurist

    Bekijk meer

    De reisorganisatie stelde dat zij het geld niet hoefde terug te betalen, omdat de situatie met het coronavirus zo uitzonderlijk is. Marcel wilde weten of dat juist was en vroeg mij om hulp. Ik vertelde Marcel dat de reisorganisatie hem niet kan dwingen om de voucher te accepteren. Daar wees ik de reisorganisatie ook op. Die heeft tenslotte de reis geannuleerd. Terwijl Marcel gewoon recht heeft op terugbetaling. De reisorganisatie wijzigde vervolgens haar standpunt: zij wilde nu wel terugbetalen, maar pas na anderhalf jaar.

    Niet afwijken van de wet

    Dat was voor Marcel onacceptabel. Ik wees de reisorganisatie op het wettelijk recht om geld terug te krijgen bij annuleringen en dat het geld binnen een redelijke termijn betaald moet worden. Dat is dwingend recht en daarvan mag de reisorganisatie niet in het nadeel van consumenten afwijken.

    Na dagvaarding toch betaling

    Uiteindelijk bleef de reisorganisatie bij haar onjuiste standpunt. Daarom ging ik over tot dagvaarden. Toen de zaak eenmaal bij de rechter lag, kwam de reisorganisatie alsnog over de brug en werden alle kosten van Marcel vergoed. Waarschijnlijk omdat zij ook wel besefte dat ze aan het kortste eind zou trekken.

    Blij met goede afloop

    Marcel was ontzettend blij en bedankte mij in een uitgebreide mail voor mijn juridische hulp en doortastendheid. Altijd leuk om te horen dat je iemand echt blij hebt gemaakt.

    * De naam is gefingeerd.

    Heb jij juridische vragen over corona? Op onze speciale informatiepagina vind je heel veel vragen en antwoorden.

    Disclaimer

    Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

    jurist

    Sjaak Drinkenburg

    Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

    Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

    Ook interessant voor je

    E-step gebruik in het buitenland: dit moet je weten!
    23 apr 20252 min leestijd

    E-step gebruik in het buitenland: dit moet je weten!

    Ben je van plan om je e-step mee te nemen op vakantie? Of wil je gewoon weten hoe het zit met e-steps in het buitenland? Geen zorgen, ik heb het voor je uitgezocht. Er zijn drie situaties waar je rekening mee moet houden.

    Wat je moet weten over vertraagde en geannuleerde vluchten
    10 apr 20253 min leestijd

    Wat je moet weten over vertraagde en geannuleerde vluchten

    Wanneer heb je recht op compensatie bij geannuleerde of vertraagde vlucht en wanneer is er sprake van overmacht? Alles leggen we uit in dit blog.

    Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij
    12 feb 20253 min leestijd

    Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij

    Sinds 1 januari 2025 is een milieuvignet verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. Dit betekent dat je een speciale sticker, het Crit’Air-vignet, op je voorruit moet plakken om deze zones te mogen inrijden. Daarnaast worden bestaande milieuzones uitgebreid. Waar heb je zo’n vignet nodig en waar koop je het? We zetten zes vragen en antwoorden op een rij.


    Item 1 - 3 uit 3