blog

Milieuzones en tolwegen: voorkom boetes in het buitenland

3 min leestijd22 mrt 2023

Milieuzones waar je niet wetend inrijdt in het buitenland en waarvoor je vervolgens bij thuiskomst je portemonnee moet trekken. Weg vakantienapret. Het overkomt vele Nederlanders. Een boete voor het inrijden van een autovrije- of milieuzone. Ook zorgen de tolregelingen nog voor veel onduidelijkheid.

Marcus Groot

Bekijk meer

Milieuvignetten

De milieuvignetten zijn goed voor een hoge score bekeuringen. Voornamelijk in Londen, Duitsland en tegenwoordig zelfs de drie grote steden van België, te weten Antwerpen, Brussel en Gent. Reizigers vragen het vignet niet of niet tijdig aan of registreren zich niet of niet tijdig op de website van het betrokken land of stad. En let op: in een groot aantal Franse steden kan het voorkomen dat je een milieusticker nodig hebt om in bepaalde stadscentra of departementen te mogen rijden. In principe kunnen alle Franse steden en departementen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Bereid je dus goed voor.

Londen

In en rondom het gebied Londen gelden er ter beperking van verkeersdrukte en milieuvervuiling drie zones:

  • Congestion Charging Zone (verkeersdruktezone): hier wordt een congestion charge (verkeersdruktebelasting) geheven
  • Low Emission Zone (LEZ, lage-emissiezone, milieuzone): hier wordt een LEZ charge (milieubelasting) geheven
  • Ultra Low Emission Zone (ULEZ, ultralage-emissiezone): hier wordt een ULEZ charge (milieubelasting) geheven.

Ik raad je aan om je goed te verdiepen welke je nodig hebt en deze tijdig aan te vragen om boetes te voorkomen.

Tolwegen Oostenrijk

Bijna alle autosnelwegen in Oostenrijk zijn tolwegen, waarvoor een tolvignet verplicht is. Op enkele autosnelwegen in Oostenrijk (Sondermautstrecken) geldt echter geen vignetplicht, maar moet apart tol worden betaald voor iedere keer dat deze wegen gebruikt worden. De A13 Brenner is hiervan de bekendste. Informeer vooraf op de site van Asfinag welke autosnelwegen 'Sondermautstrecken' zijn.

Tolwegen Italië

In Italië zijn er nu ook tolwegen waar je niet aan de slagboom of poortje betaalt, want die zijn niet aanwezig. Daar hebben ze elektronische tolheffing ingevoerd, free flow genoemd. Een soort trajectcontrole maar dan niet op snelheid. Binnen 15 dagen na gebruik van deze wegen moet je je registreren. Betalen kan met creditcard. Je moet dus goed op de borden letten langs de snelweg, en begrijpen. Een handige tip is de app beschikbaar onder de naam APL Free Flow. Hiermee kun je je registreren en vervolgens betalen. De app is wel in het Italiaans.

Reis jij met de auto naar een buitenlandse bestemming? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de regels over tolheffing, vereiste milieuvignetten en milieuzones in het vakantieland, maar ook in de landen die je met de auto doorkruist. Dat kan je een hoop ellende besparen.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Marcus Groot

Ik behandel vrijwel alle dossiers met een geschil die in het buitenland zijn ontstaan, alsmede straf (verkeers)zaken in Nederland waarbij ik de klant bij sta bij de kantonrechter. Ook heb ik een affinititeit met defensiegerel...

Meer artikelen van Marcus Groot

Ook interessant voor je


 Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen
27 aug 20233 min leestijd

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Aanrijding op vakantie in het buitenland? Volg deze stappen!


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
27 aug 20233 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
12 aug 20235 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.

1 van 3