blog
Nieuwe verkeersregels in Frankrijk: hier moet je op letten
En route door Frankrijk? Dan moet je rekening houden met gewijzigde verkeersregels om boetes te voorkomen. Ik zet drie belangrijke voor je op een rij.
Marcus Groot
Bekijk meer1. Verlaagde snelheidslimiet
De snelheidslimiet op de ringweg rond Parijs is in oktober 2024 verlaagd naar 50 kilometer per uur.
2. Nieuwe regelgeving voor de linkerrijstroken op de Périphérique
Tijdens de spitsuren (van 07.00 tot 10.30 uur en van 16.00 tot 20.00 uur, van maandag tot en met vrijdag) is de linkerrijstrook verboden terrein voor 'solorijders'. Alleen carpoolers, openbaar vervoer, taxi’s en hulpdiensten mogen tijdens de spitsuren gebruik maken van deze rijstroken. Vanaf 2 mei 2025 wordt er strak gehandhaafd op de nieuwe regeling. Bestuurders die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete van 135 euro verwachten. Naast de Parijse ringweg geldt de nieuwe regeling ook op delen van de A1 en A13.
3. Gewijzigde toltarieven en registratie op Franse snelwegen
De Franse toltarieven zijn in 2025 met gemiddeld 0,92% verhoogd. Er zijn grote wegwerkzaamheden aangekondigd. Het 'free flow' systeem wordt op meerdere plekken in Frankrijk ingevoerd. Er zijn dan ook niet altijd meer tolpoortjes aanwezig. Nummerborden worden automatisch geregistreerd door portalen die boven de weg hangen. Het betalen van de tol verloopt automatisch via de tolbadge. Automobilisten die niet over zo’n badge beschikken, moeten hun nummerplaat zelf registreren via de daarvoor bestemde website of betaalautomaat langs het traject.
Wanneer je door Frankrijk reist, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de tolregels die per wegbeheerder kunnen verschillen. De relevante websites worden meestal aangegeven op borden langs of boven de snelweg. Daarnaast vind je vaak betaalautomaten langs het traject, bijvoorbeeld bij parkeerplaatsen of afritten, waar je je nummerplaat kunt registreren en de tol kunt betalen.
Controleer vooraf je route
Om onverwachte boetes te voorkomen, is het verstandig om vooraf goed te controleren welke regels er gelden op de route die je wilt nemen. Zo voorkom je vervelende verrassingen tijdens of na je vakantie in Frankrijk. Bon voyage!
Marcus Groot
Ik behandel vrijwel alle dossiers met een geschil die in het buitenland zijn ontstaan, alsmede straf (verkeers)zaken in Nederland waarbij ik de klant bij sta bij de kantonrechter. Ook heb ik een affinititeit met defensiegerel...
Meer artikelen van Marcus Groot