Faillissement en doorstart: hoe zit het met arbeidscontracten?

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is toegenomen. Dat verscheen onlangs in verschillende media. Je hoort vaak dat (winkel)bedrijven een doorstart maken. Bij een faillissement staan alle werknemers op straat. Maar soms kan een deel van het personeel na de doorstart van het bedrijf weer aan de slag.

Werknemers zijn niet altijd goed op de hoogte van hun rechtspositie als zij in dienst treden bij het bedrijf dat een doorstart maakt. De werknemer krijgt veelal een tijdelijk contract aangeboden omdat er nog onvoldoende financiële zekerheid is over de ontwikkeling van het bedrijf. Maar een tijdelijk contract is helemaal niet zo tijdelijk. Namelijk, als de werknemer bij het failliete bedrijf een vaste aanstelling had, heeft hij na de doorstart nog steeds dezelfde rechten.

In vaste dienst

Werkgevers kunnen er niet van uitgaan dat na afloop van de overeengekomen arbeidsduur de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt. De arbeidsovereenkomst moet worden opgezegd. En daarvoor zal toestemming verkregen moeten worden van het UWV Werkbedrijf. Was de werknemer in tijdelijke dienst bij het failliete bedrijf? Dan mag hij zijn tijdelijke contracten mee tellen. Oftewel: bij verlenging van de tijdelijke aanstelling, nadat er al drie tijdelijke contracten op rij zijn geweest, treedt de werknemer in vaste dienst.

Hulp nodig? Stel zelf een arbeidscontract op
Pascal Besselink Advocaat arbeidsrecht
Al bijna 25 jaar verleen ik juridische bijstand aan zowel ondernemers als particulieren bij de meest uiteenlopende arbeidsrechtzaken, van ontslagzaken tot flexibele arbeid, arbeidsongeschiktheid en concurrentiebedingen tot cao-geschillen, overgang van onderneming, pensioenen en functioneringsproblemen.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden