blog

Faillissement en doorstart: hoe zit het met arbeidscontracten?

2 min leestijd09 feb 2020

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is toegenomen. Dat verscheen onlangs in verschillende media. Je hoort vaak dat (winkel)bedrijven een doorstart maken. Bij een faillissement staan alle werknemers op straat. Maar soms kan een deel van het personeel na de doorstart van het bedrijf weer aan de slag.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Werknemers zijn niet altijd goed op de hoogte van hun rechtspositie als zij in dienst treden bij het bedrijf dat een doorstart maakt. De werknemer krijgt veelal een tijdelijk contract aangeboden omdat er nog onvoldoende financiƫle zekerheid is over de ontwikkeling van het bedrijf. Maar een tijdelijk contract is helemaal niet zo tijdelijk. Namelijk, als de werknemer bij het failliete bedrijf een vaste aanstelling had, heeft hij na de doorstart nog steeds dezelfde rechten.

In vaste dienst

Werkgevers kunnen er niet van uitgaan dat na afloop van de overeengekomen arbeidsduur de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt. De arbeidsovereenkomst moet worden opgezegd. En daarvoor zal toestemming verkregen moeten worden van het UWV Werkbedrijf. Was de werknemer in tijdelijke dienst bij het failliete bedrijf? Dan mag hij zijn tijdelijke contracten mee tellen. Oftewel: bij verlenging van de tijdelijke aanstelling, nadat er al drie tijdelijke contracten op rij zijn geweest, treedt de werknemer in vaste dienst.

Hulp nodig? Stel zelf een arbeidscontract op
advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten
05 feb 20243 min leestijd

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten

Werkgevers moeten maatregelen nemen als pesterijen bekend zijn. Valt een werkgever een verwijt te maken en je kunt aantonen dat je schade hebt geleden daardoor? Dan kan het zijn dat de werkgever een schadevergoeding moet betalen.

Sneeuw op komst: kun je thuiswerken afdwingen?
11 jan 20243 min leestijd

Sneeuw op komst: kun je thuiswerken afdwingen?

Kun je met slecht weer eisen dat je thuiswerkt? Wij geven antwoord op die vraag.

Parttimer die vrije feestdagen misloopt heeft recht op compensatie
13 dec 20233 min leestijd

Parttimer die vrije feestdagen misloopt heeft recht op compensatie

Werkgevers moeten rekening houden en waarborgen dat iedere werknemer, voltijders en deeltijders, een naar verhouding van de arbeidsduur een gelijk aantal uren vrij heeft. Een manier om te waarborgen dat werknemers een gelijk aantal uren vrij heeft, is het jaarurensysteem. Lees hier hoe dat werkt.

1 van 3