blog

    Functie weer opeisen na verbanning werkvloer komt regelmatig voor

    3 min leestijd25 mrt 2024

    Tom Egbers spant een kort geding aan tegen zijn werkgever NOS. De presentator zit inmiddels een jaar thuis na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, maar wil zijn werk weer oppakken.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    In arbeidsrechtzaken komt het regelmatig voor dat werknemers hun werk weer opeisen. Bijvoorbeeld wanneer zij, vooruitlopend op een ontslag, op non-actief worden gesteld. Je ziet ook dat werknemers lopende een onderzoek naar ongewenst gedrag op de werkvloer naar huis worden gestuurd en dat de werknemer op een gegeven moment vindt dat de redelijke termijn voor onderzoek voorbij is en ze hun functie weer opeisen.

    Duidelijkheid afdwingen via rechter

    Als een werkgever al langer dan een jaar onderzoek doet dan kun je op enig moment wel zeggen: ik wil duidelijkheid en komt die er niet dan ga ik het afdwingen bij een rechter. Dat is een juridische optie.

    Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen redelijke termijn

    Zo’n onderzoek mag niet maanden lang blijven slepen. Er geldt wel hoe complexer de zaak des te langer onderzoek kan duren. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat het zorgvuldig gebeurt, maar ook binnen een redelijke termijn. Je kunt je afvragen of een jaar onderzoek niet onredelijk lang is.

    Vragen om weer toegelaten te worden op het werk

    Via een kort geding kun je tewerkstelling vorderen. Dan vraag je de rechter om je weer toe te laten tot je werkzaamheden, omdat er niet langer aanleiding is om je van de werkvloer af te houden. Daar moet de rechter een belangenafweging in maken. Er zijn meerdere voorbeelden bekend dat een werknemer weer wordt toegelaten en moet worden gerehabiliteerd.

    Niet zomaar in andere functie

    Overigens mogen werkgevers niet zomaar bepalen dat de werknemer een andere functie moet gaan verrichten. Daar moeten zwaarwegende redenen voor zijn die ze dan goed moeten motiveren. Dat is regelmatig niet het geval.


    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten
    09 apr 20253 min leestijd

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten

    5 mei 2025 is een officiële feestdag, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen vrij is. Wanneer heb je vrij op 5 mei? Wij leggen het uit.

    Werkgever kan vasten niet verbieden
    03 mrt 20253 min leestijd

    Werkgever kan vasten niet verbieden

    Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten. 

    
 Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?
    17 feb 20252 min leestijd

    Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?

    Als je ziek bent tijdens je vakantie, kun je mogelijk vakantiedagen terugkrijgen. Hoe dat werkt, lees je in ons blog.

    Item 1 - 3 uit 3