Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid: wat betekent dat voor werknemers en werkgevers?

Op 17 maart 2020 hadden al meer dan achtenzeventig duizend bedrijven werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanwege het coronavirus. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte bekend dat deze regeling zal worden vervangen door het Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). In mijn blog leg ik uit wat deze nieuwe regeling betekent voor werknemers en werkgevers.

Ondernemers die vanaf 1 maart 2020 een omzetverlies verwachten van minimaal twintig procent, kunnen van het UWV voor een periode van drie maanden maximaal 90 procent van de loonsom, afhankelijk van het inkomensverlies, vergoed krijgen onder de voorwaarde dat er geen ontslagen plaatsvinden en de werkgever het loon volledig doorbetaald. UWV zal een voorschot verstrekken van 80 procent van de tegemoetkoming die door de ondernemer is aangevraagd. Een noodmaatregel die voor zowel werkgevers als werknemers hopelijk de gevolgen beperkt houdt.

Voorbeelden

Zoals aangegeven is de hoogte van de tegemoetkoming afhankelijk van het omzetverlies en maximaal 90 procent van de loonsom. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe de omzetdaling ten opzichte van de hoogte van de tegemoetkoming werkt:

•Als 100 procent van de omzet wegvalt, dan bedraagt de tegemoetkoming 90 procent van de loonsom;

•Als 50 procent van de omzet wegvalt, dan bedraagt de tegemoetkoming 45 procent van de loonsom;

•Als 25 procent van de omzet wegvalt, dan bedraagt de tegemoetkoming 22,5 procent van de loonsom.

Ingediende aanvragen werktijdverkorting tot en met 17 maart 2020

De regeling werktijdverkorting is per direct stopgezet. Nieuwe aanvragen zullen door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet meer in behandeling worden genomen. De reeds gedane aanvragen tot werktijdverkorting zullen onder de nieuwe regeling in behandeling worden genomen.

Hoe je het ook wendt of keert, het coronavirus treft zowel werkgevers als werknemers hard. In ieder geval is er meer duidelijkheid over de maatregelen die de overheid neemt.   

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Joyce Bender Advocaat arbeidsrecht
Ik help ondernemers en particulieren als zij een vraag of geschil hebben over ontslag, arbeidsvoorwaarden of arbeidsovereenkomsten. Als advocaat arbeidsrecht sta ik zowel ondernemers als particuliere klanten bij. Ik verdiep me in hun zaak en trek alle juridische registers open om te helpen.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden