blog

Overuren gemaakt? Dan heb je daarover recht op minimumloon

3 min leestijd21 sep 2019

In 2018 is de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag gewijzigd. Een werknemer die meer uren werkt dan is afgesproken, heeft recht op het minimumloon over die overuren. Het is niet van belang of de werknemer op eigen initiatief overwerkt of in opdracht voor de werkgever.

Miranda Oostenrijk

jurist

Bekijk meer

Tijd voor tijd

Afwijken in het nadeel van een werknemer is in 2018 nog toegestaan, maar alleen als dit vooraf aan het overwerk schriftelijk is overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Denk bijvoorbeeld aan tijd-voor-tijdregelingen. Afwijken van de gewijzigde wetgeving is vanaf 2019 alleen nog toegestaan als dit in de cao is geregeld.

Gevolgen

Gevolg van de wijziging is dat niet alleen ten minste het minimumloon moet worden betaald over overuren, maar dat een werkgever ook verplicht is daarover vakantietoeslag te betalen, tenzij de cao anders bepaalt. Het gemiddelde uurloon over alle gewerkte uren moet wel lager zijn dan het minimum uurloon. Dus stel: je werkt 30 uur per week en je verdient het minimum uurloon. Je werkt vervolgens 34 uur waarvan je vier uur niet betaald hebt gekregen, dan kom je gemiddeld uit onder het minimum loon en heb je recht op uitbetaling. Iemand die (ruim) boven het minimumloon verdient zal geen recht hebben op vergoeding van overuren, tenzij het gemiddelde uurloon over alle gewerkte uren na berekening lager uitkomt dan het minimum uurloon. Het hangt uiteraard ook af van wat je met je werkgever hebt afgesproken en vastgelegd hebt in je arbeidscontract over meerwerk.

Ik vind deze wijziging positief, omdat met name werknemers die het minimumloon betaald krijgen nu ook worden betaald voor uren die zij meer werken dan hun overeengekomen uren.

jurist

Miranda Oostenrijk

Miranda werkt sinds 2008 bij DAS. Zij is juridisch specialist Arbeid en Inkomen.

Meer artikelen van Miranda Oostenrijk

Ook interessant voor je

Financiële problemen: vertel je het je baas of niet?
20 mrt 20243 min leestijd

Financiële problemen: vertel je het je baas of niet?

Werknemers met financiële problemen moeten die bespreken met hun werkgever. Die kan meedenken over oplossingen.

Werkgever kan vasten niet verbieden
20 mrt 20243 min leestijd

Werkgever kan vasten niet verbieden

Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten. 

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten
05 feb 20243 min leestijd

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten

Werkgevers moeten maatregelen nemen als pesterijen bekend zijn. Valt een werkgever een verwijt te maken en je kunt aantonen dat je schade hebt geleden daardoor? Dan kan het zijn dat de werkgever een schadevergoeding moet betalen.

1 van 3