blog

Sneeuw op komst: kun je thuiswerken afdwingen?

3 min leestijd11 jan 2024

Volgende week worden er winterse buien voorspeld. Dat kan wellicht leiden tot chaos op de weg en op het spoor. Kun je in zo’n geval eisen dat je thuiswerkt?

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Kan een werknemer eisen om thuis te werken bij slecht weer?

Het antwoord hierop is nee. Afdwingen om thuis te werken gaat niet. De basis waarin dat is geregeld is de Wet flexibel werken. Daarin staat dat als de werkgever uitleg geeft waarom de werknemer op zijn werk moet zijn, dat hij of zij daar naartoe moet komen. Sneeuw of niet. Een belangrijke vergadering als reden is bijvoorbeeld al voldoende. Of een klus die enkel op de werkplaats gedaan kan worden.

Je hebt dus geen recht op thuiswerken in zo’n situatie?

Alleen als er sprake is van hele hevige sneeuwval of gladheid is er mogelijk een uitweg. Je kunt je beroepen op goed werkgeverschap. Als je uitlegt aan je werkgever dat je de weg niet op durft uit angst voor een ongeluk, dan zal hij daar naar moeten kijken. Zeker als jij alternatieven aanbiedt om je werk alsnog te doen. Bijvoorbeeld het werk thuis te doen of later in te halen. Dan kan er een situatie ontstaan dat de werkgever dit niet kan weigeren.

Hoe zit het als je niet naar je werk kunt komen doordat bijvoorbeeld de trein niet rijdt?

Het gaat hier om de vraag of je op je werk kunt komen. Dit is en blijft een verantwoordelijkheid van de werknemer. Zelfs bij extreme weersomstandigheden. Is het voor jou niet mogelijk om thuis te werken en je hebt echt geen mogelijkheid om door het extreme weer op het werk te komen? Ga dan in overleg met je werkgever zodat je weet waar je aan toe bent of om een oplossing te zoeken. Het kan dus zijn dat je een vakantiedag moet opnemen of de uren op een ander moment moet inhalen.advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Financiële problemen: vertel je het je baas of niet?
20 mrt 20243 min leestijd

Financiële problemen: vertel je het je baas of niet?

Werknemers met financiële problemen moeten die bespreken met hun werkgever. Die kan meedenken over oplossingen.

Werkgever kan vasten niet verbieden
20 mrt 20243 min leestijd

Werkgever kan vasten niet verbieden

Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten. 

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten
05 feb 20243 min leestijd

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten

Werkgevers moeten maatregelen nemen als pesterijen bekend zijn. Valt een werkgever een verwijt te maken en je kunt aantonen dat je schade hebt geleden daardoor? Dan kan het zijn dat de werkgever een schadevergoeding moet betalen.

1 van 3