Thuiswerken: moet je baas koffie, stroom en wc-papier vergoeden?

We moeten langer thuiswerken. Dat gaf premier Rutte aan tijdens zijn persconferentie dinsdag 21 april. Na de eerste fase van schouders eronder, en misschien een beetje behelpen thuis, zijn we ondertussen in een nieuwe fase beland. Nu thuiswerken langer gaat duren, hoor ik namelijk ook meer geluiden dat het beter geregeld moet worden. Wat mag je verwachten van je baas?

In het begin van de crisis leek het thuiswerken tijdelijk en vonden mensen het niet zo erg om de laptop aan de keukentafel open te klappen. Maar nu het langer duurt, zijn er wel mensen die daardoor rugklachten krijgen. Werkgevers moeten een gezonde en veilige werkplek faciliteren. Dit onder andere om lichamelijke klachten te voorkomen. Je mag je baas vragen om een goede bureaustoel en een bureau voor thuis. Je hebt als werknemer namelijk recht op een goede, arboproof werkplek, ook als je noodgedwongen thuis werkt. Je mag als werkgever wel alternatieven voorstellen. Denk dan aan het aanbod de werknemer een bureaustoel, arbobal, beeldscherm of andere voorzieningen om het werk ook thuis veilig en gezond te kunnen doen op kantoor te laten ophalen. Maatwerk is mogelijk, waarbij uiteraard ook nog steeds van werknemers inspanningen verwacht mogen worden in deze uitzonderlijke tijd. Probeer er dus vooral samen uit te komen en kijk wie wat kan doen om veilig en gezond thuiswerken mogelijk te blijven maken.

Vergoeding voor koffie, stroom en wc-papier

Een vraag die mij ook gesteld wordt is: moet mijn baas een vergoeding verstrekken voor koffie, thee, stroom of wc-papier? Maar zover gaat de zorgplicht van werkgevers niet. Een wettelijke basis om deze kosten vergoed te krijgen is er niet. Ook kunnen ze door de werkgever niet belastingvrij worden vergoed vanuit de werkkostenregeling. Evenmin kunnen ze door de werknemer fiscaal worden afgetrokken.

Technische voorzieningen

Het komt er kort gezegd op neer dat je baas moet zorgen voor technische voorzieningen zoals een laptop, telefoon en goede verbinding, maar ook voor een gezonde en veilige werkplek zoals een goed bureau en een goede stoel. Maar koffie en wc-papier…..die zul je toch echt zelf moeten aanschaffen en betalen!

Pascal Besselink, sprak erover bij BNR en gaf uitleg in de Telegraaf.

Beluister ook onze podcast hierover.
Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen.
Meer artikelen van Pascal

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden