Onterechte schorsing en ontslag komen werkgever duur te staan

Annelies* werd tot haar grote schrik geschorst door haar nieuwe werkgever. Ook hield hij haar loon in. De nieuwe werkgever had het bedrijf overgenomen waar zij al ruim dertig jaar werkte. Annelies nam telefonische enquêtes af en gebruikte daarvoor een vast script. Na een klacht dat Annelies zich niet aan het script had gehouden, werd zij geschorst.

 

Annelies meldde zich erg ontdaan bij mij voor juridische hulp. Haar vorige werkgever was altijd tevreden over haar geweest. Met de komst van de nieuwe werkgever moest ze opeens werken met een Engelstalig handboek. Haar nieuwe werkgever verweet haar dat zij zich vaker niet aan het script hield. Annelies, van oorsprong Duitse, gaf echter aan dat zij het script niet helemaal duidelijk vond.

Zwaarste straf voor fraude

Maar het werd nog erger voor Annelies. Haar werkgever beschouwde het niet-volgen van het belscript als fraude en dus als een reden voor een verwijtbaar ontslag. Hij overwoog haar te ontslaan op staande voet. Namens Annelies vocht ik de schorsing aan en onderhandelde ik over een mogelijk ontslag. Nadat de onderhandelingen spaak waren gelopen, diende haar werkgever bij de rechter een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van verwijtbaar handelen.

Toekennen billijke vergoeding

Ik voerde verweer tegen die zware beschuldiging van fraude. Annelies veranderde weleens een woordje in de scripts, maar het Engelstalige handboek met gedragsregels kon zij als van oorsprong Duitse niet heel goed begrijpen. Daarnaast had zij een lang en onberispelijk dienstverband en mocht ze niet zomaar ontslagen worden. Vanwege haar leeftijd en afkomst is het voor Annelies ook niet makkelijk een andere baan te vinden. De rechter besloot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst toe te kennen op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. Hij kende naast de transitievergoeding een billijke vergoeding toe van 60.000 euro. Ook moest haar werkgever haar nog achterstallig loon betalen.

Werk hervatten en opnieuw ontslagverzoek

Tot onze verbazing trok de werkgever na de uitspraak het ontbindingsverzoek in. Dat klinkt gek, maar dat kan, wettelijk gezien. Daarmee verviel de uitspraak van de rechter. Haar werkgever vroeg Annelies om zichzelf weer in te plannen en het werk te hervatten. Maar Annelies voelde zich als vuil behandeld en wilde daar niet meer werken. Daarom dienden we zelf een ontslagverzoek in bij de rechter. Die was het met ons eens en wees het verzoek toe met wederom de eerder toegekende billijke vergoeding in de eerdere procedure.

Maximale vergoeding en voldoening

Annelies was heel erg blij met de uitkomst van de procedure en dat zij niet meer terug hoefde naar haar werk. Het gaf mij zeer veel voldoening dat ik Annelies heb kunnen helpen.

*De naam is gefingeerd

Lees hier de gehele uitspraak.

 

 

 

Recht uit de Praktijk
In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees hier de ervaringen en verschillende cases.
Meer artikelen van Recht uit de Praktijk

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden