case

Transgender gediscrimineerd op de werkvloer laat het er niet bij zitten

3 min leestijd12 nov 2020

Op veel gebouwen wapperen op Coming Out Day de regenboogvlaggen om aandacht te vragen voor het moment dat iemand openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Ook juridisch dienstverlener DAS hijst de vlag. Om te laten zien dat DAS zich inzet voor een rechtvaardige samenleving waar iedereen zichzelf mag zijn. Erg vanzelfsprekend is dat helaas niet.

Jill Jacobs

jurist

Bekijk meer

Mijn cliënt Claudia* voelde zich al jaren niet thuis in haar lichaam. Een besluit om in transitie te gaan, neem je niet zomaar. Het vergt moed en is hard werken. Niet in de laatste plaats tegen de gevestigde orde. Claudia solliciteerde bij een winkel en vertelde daar dapper dat zij zich altijd meer vrouw had gevoeld en daarom een transgendertraject volgde. Ze kreeg de baan en ging door met het traject om te worden die ze wilde zijn. Voortaan ging Claudia als een vrouw door het leven en daarom wilde zij ook als zodanig bij haar werkgever ingeschreven staan.

Ontslag op staande voet

Na een aantal maanden werd Claudia ernstig ziek. Zo ziek dat een ziekenhuisopname noodzakelijk was. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis had de werkgever al laten weten graag van het dienstverband af te willen. Er was zelfs sprake geweest van intimidatie aan het ziekenhuisbed. Maar toen Claudia wat beter was en naar de winkel werd geroepen om te overleggen over de wens om als vrouwelijke collega verder te gaan, wachtte haar in plaats van een open gesprek, ontslag op staande voet.

Aangifte van discriminatie

Dat mijn cliënt een vrouw was geworden, dat vrat de werkgever kennelijk niet. Gelukkig schakelde ze juridische hulp in om haar recht te halen en met succes. Er volgde gesprekken en ik verdiepte me in alles wat met transitie te maken had. Zo konden we voorkomen dat Claudia op straat kwam te staan. Het jaarcontract van Claudia werd echter niet verlengd en daarom hebben we aangifte gedaan van discriminatie. Het is een zaak geweest die mij heeft geraakt, omdat ik van dichtbij heb gezien hoe moeilijk het nog steeds is om op te komen voor je recht om jezelf te mogen zijn. Vandaar dat DAS de regenboogvlag hijst en daar ben ik trots op!

*De naam is gefingeerd

jurist

Jill Jacobs

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom het arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht. Ik streef ernaar om een geschil op een nette en efficiënte mani...

Meer artikelen van Jill Jacobs

Ook interessant voor je

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?
12 jun 20243 min leestijd

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

Mag je werkgever het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

1 van 3