case

Buurman en buurman kunnen allebei de boom in

3 min leestijd20 sep 2023

Het lijkt wel een klucht. Buurman en buurman in de bocht. En snel ook uit de bocht trouwens. Het gaat over een schutting, twee bomen en beplanting. De een eist, de ander eist terug. Tot bij de rechter. En wat zegt die? Lossen jullie het zélf maar op en schakel een mediator in!

Christa Verploeg

Advocaat

Laat ik de buurmannen voor het theatrale gemak Jaap* en Joop* noemen. Jaap wil dat Joop meewerkt en meebetaalt aan het verplaatsen van een schutting, zodat die op de grens van hun tuinen komt te staan. Jaap eist verder dat Joop twee bomen uit zijn tuin verwijdert, of op z’n minst terugsnoeit tot maximaal twee meter hoog. Jaap wil ook nog dat Joop de begroeiing verwijdert die is bevestigd aan of wortelt in de buitenmuur en in de houten afwerking van zijn aanbouw.

Van eisen komen tegeneisen

Dat is Jaap. En dan Joop. Die is het niet eens met de eisen van Jaap en stelt een aantal tegeneisen. Joop wil dat het Jaap wordt verboden om beplanting, voor zover die zich op het erf van Joop bevindt, te vernielen. Snoeien valt daar ook onder, wat Joop betreft. Joop wil ook dat de kantonrechter inziet dat hij zich door Jaap geïntimideerd voelt en dat de kantonrechter dat verbiedt. Joop wil ook dat de kantonrechter Jaap verplicht tot bemiddeling en mee te werken aan het vinden van oplossingen. Tot slot wil Joop dat Jaap’s bewering dat Joop zijn afspraken niet nakomt terugneemt.

Is dit een act of echt?

Het lijkt wel een toneelspel van twee mannen die moeilijk doen om… Ja, om wat eigenlijk? Nou, en dat is dus precies wat de kantonrechter ook denkt, nadat hij beide heren heeft aangehoord en alle elementen van de zaak heeft bekeken, van informatie uit het Kadaster en tekeningen tot eventuele schade en kosten aan toe.

‘Verhouding bepaald niet optimaal’

Het voert hier te ver om gedetailleerd op deze zaak in te gaan. De uitspraak van de kantonrechter zegt alles en daar is het mij hier ook om te doen. De uitspraak die geen uitspraak is… De kantonrechter is het namelijk duidelijk geworden dat ‘de verhouding tussen partijen bepaald niet optimaal is’. Een uitspraak zal daar geen verandering in brengen. De kantonrechter wijst de eisen over en weer af en vindt dat Jaap en Joop aan hun verstandhouding moeten werken, bijvoorbeeld door buurtbemiddeling of door mediation.

Kort en goed: praat met elkaar

Als mediator en buurtbemiddelaar ben ik blij met deze uitspraak. Dit soort burenruzies kun je eigenlijk alleen maar oplossen door samen om tafel te gaan. Door weer in gesprek met elkaar te komen en dan samen naar een oplossing te zoeken. En mijn ervaring is ook dat dat bijna altijd lukt.

De boom weer in of toch in gesprek?

Hoe ziet de rechter dat? ‘Buurtbemiddeling of mediation heeft alleen kans van slagen als beide partijen daarvoor openstaan.' En zo is het. En dan is en blijft het altijd veel beter dan tegenover elkaar te staan in een rechtszaal. Buurman en buurman kunnen nu kiezen. Toch maar eens écht in gesprek gaan met elkaar?

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

* De namen zijn verzonnen.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS

Ook interessant voor je

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!
11 okt 20233 min leestijd

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Wil je een warmtepomp of airco plaatsen of heb je overlast ervan? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!
11 okt 20233 min leestijd

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!

Last van de verbouwing van je buren? Lees het advies van onze collega jurist en mediator Christa Verploeg


 Tegen die muur van de buren lopen Wilfred en Anne niet op
05 okt 20233 min leestijd

Tegen die muur van de buren lopen Wilfred en Anne niet op

De buren van Wilfred en Anne wilden hun woning gaan uitbreiden. Deze uitbouw zou voor twee ramen van de woning komen. Wilfred en Anne maakten bezwaar tegen de bouwplannen van hun buren. Lees hoe dit afloopt.

1 van 3