Herrie met de buren: samen kom je eruit

Harde muziek uit de kamer van de buurjongen. De televisie van de buurman op standje max tijdens voetbalwedstrijden. Geschreeuw van achter de schutting in die zoveelste ruzie van het echtpaar naast je. Stampen op de trap van de buren, van de vroege ochtend tot de late avond. Of de hond van hiernaast die aanslaat bij elk geluidje dat die hoort… Herken je de voorbeelden?

Ze zijn inderdaad uit het leven gegrepen. In mijn praktijk kloppen buren dagelijks bij mij aan met dit soort problemen. Geluidsoverlast door de buren, in welke vorm dan ook: het komt heel vaak voor. En dan is het vaak ook zo dat buren onderling mijlenver van elkaar afstaan en dus niet (meer) met elkaar praten over een oplossing. Toch is dat vooral wat ik als mediator en buurtbemiddelaar doe: samen praten, samen een oplossing vinden.

Ik breng je met je buren in gesprek

Ik spreek op die manier heel veel buren die met elkaar overhoop liggen. Je kunt schoon genoeg hebben van het gedrag van je buren, dat is de realiteit. Als buurtbemiddelaar en mediator breng ik je dan tóch met je buren in gesprek. Luisteren en met elkaar praten leidt tot begrip. Je kunt op een oplossing komen die je beiden ziet zitten. Je relatie kan weer normaal worden. Zo help ik jaarlijks tientallen buren.

Hoe bewijs je die overlast?

Maar soms lukt ook dat niet. Er zijn genoeg buren die niet bereid zijn om met jou in gesprek te gaan. Wat kun je dan als buur nog tegen die geluidsoverlast doen? De normen die het burenrecht geeft, zijn vaag. Als buur moet je bewijzen dat de andere buur onrechtmatig handelt. Het moet dan wel gaan om voortdurende overlast. Hoe bewijs je dat?

Wil je dan de herrie vastleggen?

Het gaat misschien ver, maar je zou dan de geluidsoverlast op kunnen nemen. Dan moet wel ook eerst de datum en tijd op die opname te zien zijn. Dat kan bijvoorbeeld een computerscherm rechtsonder te filmen, en dan direct erna de geluidsoverlast van de buren. Dat is een bewijs waar een rechter iets mee kan, als hij moet oordelen over jullie conflict.

Met mediation is zoveel mogelijk

Maar dat doe je toch alleen in uiterste nood? Een gang naar de rechter moet echt het allerlaatste redmiddel zijn! Ik zie als mediator en buurtbemiddelaar zoveel kansen om de overlast en ergernis weg te nemen. Je probeert er samen uit te komen, en dat lukt heel veel buren ook. En zo herstellen je jullie hun onderlinge relatie. Je woont en leeft dan weer meer ontspannen naast elkaar.

Ga met je buren in gesprek

Heb je dus last van die burenherrie en wil je er écht wat aan doen? Ga altijd eerst met je buren in gesprek. Probeer met elkaar een oplossing te vinden. En geef niet snel op. Probeer het nog eens. Maar als dat niet lukt? Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En zo blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk dan op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist & mediator bij DAS

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden