blog

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

3 min leestijd23 jul 2024

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Maurice Santokhi

jurist

Bekijk meer

De geluidsnorm geldt voor een warmtepomp of airco die op of na 1 juli 2021 geplaatst is bij of naast een woning of bedrijf. Deze geluidsnorm volgde tot voor kort uit het Bouwbesluit 2012. Sinds 1 januari 2024 is echter de Omgevingswet en aanverwante regelgeving in werking getreden. Nu is de geluidsnorm opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving, de opvolger van het Bouwbesluit 2012.

Plaats je zelf een warmtepomp of airco?

Let bij de installatie dan op twee dingen:

  1. Overleg met je buren: Voordat je de installatie plaatst, bespreek je je plannen met je directe buren. Informeer hen over de installatie en denk samen na over de beste plek. Dit overleg kan vaak leiden tot begrip voor eventuele overlast en helpt geschillen te voorkomen
  2. Houd afstand en isoleer goed: Plaats de installatie op voldoende afstand van je buren en zorg voor goede isolatie. Zo blijft het geluidsniveau binnen de grens van 40 decibel en beperk je eventuele geluidsoverlast. De stilste buitenunits produceren tussen de 42 en 49 decibel op één meter afstand. Om aan de geluidsnorm te voldoen, kun je de installatie op drie tot vier meter van de perceelgrens plaatsen. Deze afstand is niet verplicht, maar meestal wel nodig om binnen de geluidsnorm te blijven.

De gemeente controleert

Hou er rekening mee dat de gemeente kan controleren of de installatie binnen de geluidsnorm blijft. De gemeente kan hiertoe handhavend optreden, zowel op verzoek als uit eigen beweging.

Wat als je zelf geluidsoverlast ervaart?

Ervaar je geluidsoverlast van de warmtepomp of airco van je buren? Bespreek dit dan eerst met je buren. Vraag hen bijvoorbeeld om de installatie beter te isoleren. Kom je er samen niet uit? Dan kun je de gemeente vragen om handhaving. De gemeente voert dan een geluidsmeting uit. De geluidsmeting kan tot gevolg hebben dat de buren de installatie moeten isoleren. Je kunt de gemeente ook vragen om de installatie te laten verwijderen. Of de gemeente dat doet, hangt af van de omvang en de plek van de installatie.

Als praten niet meer helpt…vraag hulp van een mediator

Ga dus altijd eerst met je buren in gesprek. Kom je niet verder? Vraag dan juridische hulp. Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we tot een oplossing waar beide partijen achter staan. Zo blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Maurice Santokhi, jurist bestuursrecht bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.


jurist

Maurice Santokhi

Als jurist bestuursrecht behandel ik allerhande bestuursrechtelijke zaken. Ik adviseer en ondersteun zowel ondernemers als particulieren op het gebied van bijvoorbeeld vergunningen en bestemmingsplannen.

Meer artikelen van Maurice Santokhi

Ook interessant voor je

Camper of caravan voor de deur:  mag dat?
20 jun 20243 min leestijd

Camper of caravan voor de deur: mag dat?

Wat zijn de regels voor het parkeren van camper of caravan in de straat? Vier vragen en antwoorden op een rij.

Na al die harde woorden een warme omhelzing…
18 dec 20233 min leestijd

Na al die harde woorden een warme omhelzing…

Soms kunnen mensen verbaal helemaal losgaan. Op elkaar dus. En dan kan het echt heel onvriendelijk worden. Zoals op de volkstuintjes, waar Anton* zijn draai als nieuw lid juist heeft gevonden. Zijn gezondheidsklachten worden minder en hij leeft helemaal op van het tuinieren in de buitenlucht.

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien
13 dec 20233 min leestijd

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien

Onenigheid, herrie of ander gedoe: het kan onder de beste buren voorkomen. Mediation helpt dan heel goed om de kou uit de lucht te halen.

1 van 3