blog

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

3 min leestijd11 okt 2023

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Maurice Santokhi

jurist

Bekijk meer

De geluidsnorm geldt voor een warmtepomp of airco die op of na 1 juli 2021 geplaatst is bij of naast je woning of je bedrijf. Let dan vooral op twee dingen. Plaats de installatie op voldoende afstand van je buren en zorg voor een goede isolatie van de installatie zodat de apparaten binnen de grens van 40 decibel blijven.

Plaats je zelf een warmtepomp of airco?

Ga je een warmtepomp of airco plaatsen? Kijk dan goed naar de extra kosten die je moet maken om te voldoen aan de geluidsnorm. Misschien moet je de installatie isoleren. De meest stille buitenunits produceren tussen de 42 en 49 decibel op één meter afstand van de warmtepomp. Om aan de geluidsnorm te voldoen kun je de installatie op drie á vier meter van de perceelgrens plaatsen. Deze afstand is niet verplicht. Wel is die meestal noodzakelijk om aan de geluidsnorm te voldoen. Ga hoe dan ook vooraf met je buren in gesprek. Zo kun je duidelijk maken waarom de installatie nodig is. Ook kun je zelfs samen nadenken over de meest passende plek.

De gemeente controleert

Hou er rekening mee dat de gemeente kan controleren of de installatie binnen de geluidsnorm blijft.

Wat als je zelf geluidsoverlast ervaart?

Ervaar je geluidsoverlast van de warmtepomp of airco van je buren? Ga dan eerst met je buren in gesprek. Vraag bijvoorbeeld of zij de installatie willen isoleren. Kom je met praten niet verder? Dan kun je de gemeente inschakelen. Dat heet officieel een verzoek tot handhaving. De gemeente doet dan een geluidsmeting. Dat kan betekenen dat je buurman de warmtepomp of airco moet isoleren. Je kunt de gemeente zelfs vragen om de warmtepomp of airco te verwijderen. Of de gemeente dat doet, hangt af van de omvang en de plek van de warmtepomp of airco.

Als praten niet meer helpt…vraag hulp van een mediator

Ga dus altijd eerst met je buren in gesprek. Kom je niet verder? Vraag dan juridische hulp. Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Maurice Santokhi, jurist bestuursrecht bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.jurist

Maurice Santokhi

Als jurist bestuursrecht behandel ik allerhande bestuursrechtelijke zaken. Ik adviseer en ondersteun zowel ondernemers als particulieren op het gebied van bijvoorbeeld vergunningen en bestemmingsplannen.

Meer artikelen van Maurice Santokhi

Ook interessant voor je

Na al die harde woorden een warme omhelzing…
18 dec 20233 min leestijd

Na al die harde woorden een warme omhelzing…

Soms kunnen mensen verbaal helemaal losgaan. Op elkaar dus. En dan kan het echt heel onvriendelijk worden. Zoals op de volkstuintjes, waar Anton* zijn draai als nieuw lid juist heeft gevonden. Zijn gezondheidsklachten worden minder en hij leeft helemaal op van het tuinieren in de buitenlucht.

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien
13 dec 20233 min leestijd

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien

Onenigheid, herrie of ander gedoe: het kan onder de beste buren voorkomen. Mediation helpt dan heel goed om de kou uit de lucht te halen.

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!
11 okt 20233 min leestijd

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!

Last van de verbouwing van je buren? Lees het advies van onze collega jurist en mediator Christa Verploeg

1 van 3