Voorkom burenruzie over overhangende takken: wat mag wel en niet?

De klimop van mijn achterburen woekert weer lekker onder het dak van mijn schuur door. Mijn buurman heeft op zijn beurt de klimop van zijn schuur losgetrokken. Die hangt nu treurig langs de muur naar beneden in mijn tuin.

Ik heb zelf geen onenigheid met mijn buren daarover gelukkig, maar dat overlast van bomen en planten vaak tot burenruzies leiden is een feit. Je hoeft alleen maar naar een uitzending van De rijdende rechter te kijken en je weet dat een ruzie kan escaleren door woekerend struikgewas. Om duidelijkheid te krijgen over de regels bij overlast van bomen en struiken, vraag ik mijn collega Christa Verploeg, senior jurist en mediator, hoe het zit. Zij heeft menig burengeschil weten te sussen.

Mag je overhangende takken van bomen of struiken van je buren snoeien?

Christa: Ja, dat mag. Vraag je buren wel eerst of ze zelf de overhangende takken willen weghalen. Doen ze dit niet? Dan mag je dat zelf doen, maar zorg ervoor dat je de planten of bomen niet beschadigt. Dus zet er niet roekeloos de heggenschaar in.

Hoe zit het met wortels van bomen of struiken die jouw tuin ingroeien?

Christa: Je mag doorschietende wortels op je erf zelf verwijderen. Daarvoor heb je geen toestemming nodig van je buren. Gaat het om een hele boom of kan een boom instabiel worden, overleg dan in ieder geval met je buren. Als je een boom beschadigt of als deze omvalt, kan het zijn dat je de schade moet vergoeden. Het is sowieso verstandig om even met je buren te overleggen als je gaat snoeien. Dat zal het contact alleen maar ten goede komen. Altijd handig als je nog eens een kopje suiker nodig hebt.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden