blog

Overhangende takken: wat mag wel en niet?

3 min leestijd20 sep 2023

Ja, lekker is dat, maar niet heus. Takken die heel brutaal over de schutting jouw tuin in wijzen en nog veel zonlicht wegnemen ook. Het voelt alsof iemand zomaar je tuin binnenkomt, zonder netjes gedag te zeggen ook… Wat kun je dan doen?

Christa Verploeg

Advocaat

Overhangende takken of andere overlast van je buren: het leidt vaak tot burenruzies. Vervelend als je daar mee te maken krijgt. Maar als het dan toch zo is, hoe kun je dan het beste handelen? Ga altijd eerst met je buren in gesprek. Ik geef je graag de volgende drie tips mee.

1. Je mag de overhangende takken van je buren snoeien

Vraag eerst aan je buren of ze zelf de overhangende takken willen weghalen. Doen ze dat niet? Dan mag je dat zelf doen. Zorg er wel voor dat je de planten of bomen niet beschadigt. Knip en snoei voorzichtig.

2. Je mag wortels van bomen of struiken van je buren weghalen

Je mag die doorschietende wortels in je eigen tuin zelf verwijderen. Je buren hoeven daarvoor geen toestemming te geven. Gaat het om een hele boom? Of kan een boom instabiel worden? Overleg dan met je buren. Als je een boom beschadigt of als die omvalt, moet jij de schade misschien vergoeden. Maar overleg sowieso met je buren voordat je gaat snoeien. Dat komt het contact alleen maar ten goede. Altijd handig als je nog eens een kopje suiker nodig hebt. Of als je zelf per ongeluk een tak te ver laat doorgroeien…

3. Als praten niet meer helpt…vraag hulp van een mediator

Ga altijd eerst met je buren in gesprek. Kom je niet verder? Vraag dan juridische hulp. Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!
11 okt 20233 min leestijd

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Wil je een warmtepomp of airco plaatsen of heb je overlast ervan? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!
11 okt 20233 min leestijd

Verbouwen in je nieuwe huis? Voorkom herrie met je buren!

Last van de verbouwing van je buren? Lees het advies van onze collega jurist en mediator Christa Verploeg


 Tegen die muur van de buren lopen Wilfred en Anne niet op
05 okt 20233 min leestijd

Tegen die muur van de buren lopen Wilfred en Anne niet op

De buren van Wilfred en Anne wilden hun woning gaan uitbreiden. Deze uitbouw zou voor twee ramen van de woning komen. Wilfred en Anne maakten bezwaar tegen de bouwplannen van hun buren. Lees hoe dit afloopt.

1 van 3