blog

Wat kost mediation? 5 belangrijke vragen en antwoorden

3 min leestijd22 apr 2023

Mediation is een manier om een conflict op te lossen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Mediation zorgt ervoor dat partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Een mediator leidt die gesprekken. Bij mediation zoeken de deelnemers samen naar een oplossing die zij ook samen zien zitten. En waarmee ze samen verder kunnen.

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

Een rechter geeft een juridisch oordeel over de zaak. Maar daarmee lost hij de onenigheid niet op. Soms kan de rechter alsnog tegen ruziënde partijen zeggen: met mediation kun je écht jullie conflict oplossen. De rechter verwijst dan dus door naar mediation. Mediation is ook een goedkopere manier om conflicten op te lossen.

Maar wat kost mediaton dan? Ik geef antwoord op vijf belangrijke vragen.

1. De rechter verwijst je naar mediation.

Hoe hoog is de subsidie die je dan krijgt? Vanaf 1 maart 2023 krijgen betrokken partijen een financiële bijdrage als de rechter hen naar mediation heeft verwezen. De eerste 2,5 uur zijn voor beide partijen gratis. De deelnemers kunnen dan zelf ervaren of mediation een passende en duurzame manier is om het conflict op te lossen. Voor deelnemers die recht hebben op gesubsidieerde rechtshulp verandert er niets. Dan betaal je een eigen bijdrage afhankelijk van je inkomen, vermogen en woonsituatie.

2.Twee partijen kiezen zelf voor mediation.

Wat kost mediation dan? Ook als je niet verzekerd bent voor mediation, kun je bij DAS terecht. Je krijgt een gratis verkenningsgesprek. Daarna kost de mediation 160 euro per uur, exclusief btw. Meestal heb je voor een mediation twee tot drie sessies van anderhalf tot twee uur nodig.

3.Wie betaalt de kosten van mediation?

De deelnemers aan een mediation betalen de kosten. Vaak delen ze de kosten, maar soms spreken ze wat anders af.

4.Vallen de kosten van mediation onder de dekking van een rechtsbijstandverzekering?

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Meestal vallen de kosten van mediation dan onder de dekking van je rechtsbijstandverzekering. Dan kost mediation jou dus niets.

5.Wat als ik verzekerd ben voor mediation, maar de andere partij niet?

DAS heeft op dit moment een aanbieding: de partij die niet bij DAS verzekerd is, hoeft niet voor de mediation te betalen. Deze aanbieding geldt tot 1 januari 2024. 

Blijf met elkaar in gesprek, vraag een mediator!

Probeer de gang naar de rechter te vermijden! Een rechtszaak maakt je relatie met bijvoorbeeld je buren meestal niet beter. En je moet vaak nog met elkaar verder. Ook kijkt een rechter naar wat je zelf voor stappen hebt ondernomen en of je mediation of buurtbemiddeling hebt geprobeerd. Dus begin daar zelf gewoon eerst mee! Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist & mediator bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je

Na al die harde woorden een warme omhelzing…
18 dec 20233 min leestijd

Na al die harde woorden een warme omhelzing…

Soms kunnen mensen verbaal helemaal losgaan. Op elkaar dus. En dan kan het echt heel onvriendelijk worden. Zoals op de volkstuintjes, waar Anton* zijn draai als nieuw lid juist heeft gevonden. Zijn gezondheidsklachten worden minder en hij leeft helemaal op van het tuinieren in de buitenlucht.

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien
13 dec 20233 min leestijd

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien

Onenigheid, herrie of ander gedoe: het kan onder de beste buren voorkomen. Mediation helpt dan heel goed om de kou uit de lucht te halen.

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!
11 okt 20233 min leestijd

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Wil je een warmtepomp of airco plaatsen of heb je overlast ervan? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

1 van 3