blog

Verbouwingen appartementen leiden vaak tot verdeeldheid van VvE met bewoners

3 min leestijd11 apr 2024

In het eerste kwartaal van 2024 werden er in totaal bij DAS bijna 600 geschillen met VvE’s gemeld. Veel geschillen gaan over verbouwingen. Denk hierbij aan het realiseren van een uitbouw of het plaatsen van een airco-unit. Hierover ontstaan vaak discussies. Eigenaars moeten namelijk vaak toestemming vragen aan de vergadering van de VvE en de VvE geeft soms om onjuiste redenen wel of juist geen toestemming.

Carmen Pool

jurist

Bekijk meer

Het kan ook zijn dat eigenaars helemaal geen toestemming vragen aan de VvE en dat eigenaars daarom in strijd handelen met de akte van splitsing. Dit kan bijvoorbeeld worden voorkomen door bij nieuwe bewoners als bestuurder van de VvE langs te gaan om de nieuwe bewoners welkom te heten en hen te attenderen op de geldende VvE regels.

Regels over verbouwing opnemen in huishoudelijk reglement

Ook is het verstandig om in het huishoudelijk reglement regels op te nemen over verbouwingen. Denk aan het melden van een verbouwing en tussen welke tijden de aannemer aan het werk mag. De VvE kan ook jaarlijks op de vergadering aandacht besteden aan de regels, zodat iedereen op de hoogte is en blijft. Let op, niet alle regels mogen zomaar worden opgenomen in het huishoudelijk reglement. Welke regels opgenomen mogen worden is afhankelijk van de wet en de akte van splitsing.

Geluidsoverlast door harde vloeren

Een andere veelvoorkomende discussie zijn harde vloeren die vaak geluidsoverlast veroorzaken. Ook hier geldt dat het belangrijk is om een (nieuwe) eigenaar op voorhand te wijzen op de geldende regels om te voorkomen dat een harde vloer gelegd wordt. Hierdoor kan een langdurig geschil voorkomen worden.

Vroegtijdig advies vragen

Mocht een eigenaar bijvoorbeeld verzoeken om toestemming voor een verbouwing, dan kan de VvE voor advies contact met ons opnemen. Zo kunnen wij vroegtijdig adviseren over het wel of niet verlenen van toestemming en de gevolgen daarvan. Wij kunnen de geschillen op deze manier voorkomen.

Appartementsrecht en VvE

Wil je meer weten over de regels en verplichtingen van een VvE? Ga dan naar onze site voor meer informatie over appartementsrecht en VvE.jurist

Carmen Pool

Ik begon bij DAS als jurist onroerende zaken. Daarna heb ik mij verdiept in het appartementsrecht en ben nu werkzaam als juridisch specialist in het appartementsrecht. Daarnaast ben ik zelf ook bestuurder binnen een VvE. Op d...

Meer artikelen van Carmen Pool

Ook interessant voor je

Naar een ruimhartige en spoedige schadeafhandeling
06 mrt 20244 min leestijd

Naar een ruimhartige en spoedige schadeafhandeling

Drie juristen vertellen over de mijnbouwschadezaken die zij behandelen. Urgente, ingewikkelde en gevoelige materie. Hoe ging en gaat dat?

Overgangsrecht binnen de Omgevingswet: wat betekent dit voor jou?
20 feb 20245 min leestijd

Overgangsrecht binnen de Omgevingswet: wat betekent dit voor jou?

Hier lees je wanneer er nieuwe of oude regels gelden met de komst van de Omgevingswet en waar je rekening mee moet houden.

Onduidelijke afspraken leiden opnieuw tot een toename van juridische geschillen met aannemers
05 feb 20243 min leestijd

Onduidelijke afspraken leiden opnieuw tot een toename van juridische geschillen met aannemers

Meer dan 9000 klanten van juridisch dienstverlener DAS waren afgelopen jaar verwikkeld in een geschil met hun aannemer. Wat moet je doen om een geschil te voorkomen?

1 van 3