blog

    Miskraam in de eerste 24 weken van de zwangerschap: recht op (rouw)verlof?

    3 min leestijd14 jul 2025

    De gemeente Amsterdam kent als eerste gemeente in Nederland rouwverlof toe bij een miskraam in de eerste 24 weken van de zwangerschap, zo schreef het Algemeen Dagblad in een artikel op haar website: Amsterdam krijgt als eerste gemeente rouwverlof bij miskraam vóór 24 weken: ‘Ruimte om verlies serieus te nemen’ | Binnenland | AD.nl).

    Joyce Bender

    advocaat

    Bekijk meer

    Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis, zowel emotioneel als fysiek. Toch is het juridisch kader rondom dit onderwerp in Nederland nog relatief beperkt uitgewerkt. Hoe is dit dan wettelijk geregeld?

    Recht op verlof: hoe zit het wettelijk?

    In Nederland bestaat er geen specifiek wettelijk recht op verlof bij een miskraam in de eerste 24 weken van de zwangerschap. Wel kan er sprake zijn van arbeidsongeschiktheid. Als de werkneemster zich ziekmeldt als gevolg van de miskraam, dan heeft zij recht op een Ziektewetuitkering die door het UWV aan de werkgever uitbetaald wordt. Het gaat hier om 100 procent van het maximumdagloon.

    De partner van de werkneemster kan op de dag van de miskraam of een eventuele medische ingreep in verband met de miskraam, een paar uur tot enkele dagen calamiteitenverlof opnemen op grond van artikel 4:1 van de Wet arbeid en zorg (Wazo). Daarna bestaat de mogelijkheid om kortdurend zorgverlof aan te vragen op grond van artikel 5:1 van de Wazo als de partner noodzakelijke zorg nodig heeft, of wanneer er al een ouder kind is dat verzorging vereist.

    Het kortdurend zorgverlof kan maximaal twee keer de arbeidsduur per week duren binnen een periode van 12 maanden. Tijdens dit verlof ontvangt de partner op grond van de Wazo 70 procent van het maximumdagloon. In cao’s zijn doorgaans aanvullingen op deze regeling opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld een hoger percentage van het loon worden doorbetaald.

    Roep om verlof

    In de praktijk groeit de roep om een wettelijk rouwverlof of aangepaste vorm van verlof bij een miskraam in de eerste 24 weken van de zwangerschap. In de politiek en door vakbonden wordt hierover steeds vaker gedebatteerd, mede onder invloed van internationale voorbeelden zoals het beleid in Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Daar hebben vrouwen recht op betaald verlof bij een miskraam in de eerste 24 weken van de zwangerschap.

    De gemeente Amsterdam volgt de internationale voorbeelden. En mogelijk volgen er snel meer.

    advocaat

    Joyce Bender

    Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...

    Meer artikelen van Joyce Bender

    Ook interessant voor je

    Vakantiedagen opnemen: drie vragen en antwoorden op een rij
    03 jul 20252 min leestijd

    Vakantiedagen opnemen: drie vragen en antwoorden op een rij

    De zomer is begonnen en daarmee ook de vakantieperiode. Dat vergt afstemming en sommige werknemers hebben een verplichte vakantieperiode. Maar hoe is het eigenlijk geregeld? Werknemers hebben vaak meer rechten dan ze denken. Ik geef hieronder antwoord op drie veelgestelde vragen.

    
 Kater na finale of festival: heeft dat gevolgen voor je baan?
    23 jun 20253 min leestijd

    Kater na finale of festival: heeft dat gevolgen voor je baan?

    Heeft het gevolgen voor je baan als je je ziek meldt na een festival met te veel drank? Lees in ons blog hoe het zit.

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten
    09 apr 20253 min leestijd

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten

    5 mei 2025 is een officiële feestdag, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen vrij is. Wanneer heb je vrij op 5 mei? Wij leggen het uit.

    Item 1 - 3 uit 3