Alles weten over het personeelsdossier

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de ondernemers geen of een beperkt personeelsdossier aanhoudt. Door de steeds striktere regels rond het ontslaan van werknemers neemt het belang van een goed personeelsdossier toe. De grote lijn: zonder uitgebreid en accuraat personeelsdossier kan het lastig zijn om afscheid te nemen van een niet-presterende werknemer.

Op deze pagina vindt u allerlei informatie en communicatiemiddelen over het personeelsdossier.

Terugkijken webinar

Op 12 mei heeft het webinar 'Personeelsdossier: de do's en don'ts op een rij' plaatsgevonden. Hier kunt u het webinar terugkijken. Tijdens het webinar zijn er veel vragen gesteld. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Waarom een personeelsdossier?

In de eerste plaats geeft een personeelsdossier vooral een positief signaal af naar medewerkers die wél hun best doen. Als een medewerker zijn werk niet goed doet maar daar nooit op wordt aangesproken, zal de motivatie van goed functionerende werknemers ook steeds verder afnemen. Dat wilt u als werkgever natuurlijk te allen tijde voorkomen. Het bijhouden van een personeelsdossier helpt hierbij. Daarnaast kan het goed functionerende werknemers ook motiveren wanneer zij daarvan een bevestiging krijgen. En mocht het dan zo zijn dat een werknemer niet functioneert en ontslagen wordt, dan helpt een goed bijgehouden personeelsdossier. Dat scheelt dus tijd en geld! 

Checklist inhoud van het personeelsdossier

In een goed personeelsdossier worden gegevens vastgelegd. Bekijk hier de checklist.

Verbetertraject met een medewerker: gebruik de voorbeeldbrieven

Is er een werknemer die minder goed functioneert? Start dan een verbetertraject. Een belangrijk onderdeel van een verbetertraject is het verbeterplan. Daarin worden afspraken gemaakt over wat en hoe er verbeterd moet worden. Bekijk hier de voorbeeldbrieven die u gratis beschikbaar kunt stellen aan de werkgever. Ook kunnen werkgevers het gratis stappenplan voor een verbetertraject downloaden.

Afspraken vastleggen in een arbeidscontract

Een goed personeelsdossier is natuurlijk belangrijk. Maar het begint al bij een goede arbeidsovereenkomst. Het hebben van een goede arbeidsovereenkomst met een werknemer is van groot belang. Wij bieden verschillende typen arbeidscontracten aan. Zo kan uw klant snel en makkelijk de afspraken specifiek maken voor het bedrijf. Hier kunt u de arbeidscontracten vinden. Bekijk ook onze pagina personeelsdossier voor ondernemers, of de pagina over een arbeidsconflict met een werknemer.

Communicatiemiddelen

Lees verder