Eigen bedrijf starten

Of je nu een langgekoesterde droom wilt waarmaken of gewoon je eigen baas wilt zijn, je eigen bedrijf starten vereist de juiste kennis en voorbereiding. Op deze pagina lees je hoe je een ondernemersplan opstelt en wat hier allemaal bij komt kijken.

Je eigen bedrijf starten

Het starten van je eigen bedrijf vraagt om een goede voorbereiding. Hier leg je namelijk de basis voor een succesvolle onderneming. Maar hoe? Dit zijn de belangrijkste stappen:

Ondernemingsplan opstellen

Een ondernemingsplan heet ook wel businessplan of bedrijfsplan. Hierin beschrijf je hoe je eigen bedrijf eruit komt te zien. Meestal bevat een ondernemingsplan in elk geval de volgende onderdelen:

  • Een samenvatting van je ondernemingsplan
  • Algemene gegevens van jou en je bedrijf
  • Gegevens van de klanten of klantgroepen die je wilt bedienen
  • Gegevens van je product of dienst
  • Een financieel plan
  • Een marketingplan

Voor het uitwerken van een ondernemingsplan zoek je op internet naar voorbeelden. Een handig hulpmiddel is het Business Model Canvas. Daarmee breng je op een eenvoudige manier de belangrijkste aspecten van je bedrijf in beeld.

Bedrijfsvorm kiezen

Bedrijfsvorm is een ander woord voor rechtsvorm. Bij het starten van je bedrijf kies je voor een bepaalde bedrijfsvorm. Je keuze bepaalt onder andere wie er aansprakelijk is voor de schulden van je onderneming.

Ondernemingsplan inschrijven bij KvK

De Kamer van Koophandel (KvK) beheert het Handelsregister - en als ondernemer is het jouw verantwoordelijkheid om je in te schrijven. Hoewel een ondernemingsplan niet verplicht is voor je inschrijving, is het wel verstandig er een op te stellen. Hierdoor worden je ideeën en plannen helder en concreet. Bovendien geeft het je een goed inzicht in de markt en de sterke en zwakke punten van je bedrijf.

Is het ondernemingsplan verplicht?

Een ondernemingsplan is niet verplicht voor het starten van je eigen bedrijf. Eventuele investeerders kunnen je eventueel wel vragen om een uitgewerkt ondernemingsplan.

Beschik over de juiste contracten voor een goede start

Als je een bedrijf start, is het belangrijk dat je over de juiste juridische documenten beschikt. Denk bijvoorbeeld aan algemene voorwaarden, leveringsvoorwaarden en offertes. Heb je hulp nodig bij het opstellen van dergelijke contracten? Via onze Documenten Selfservice zijn meer dan honderd up-to-date juridische documenten beschikbaar. Je maakt ze gemakkelijk op maat voor jouw onderneming!

Zo helpen we je

Brieven & contracten

Advies & rechtshulp

  • Ook als je niet verzekerd bent
  • Wij controleren jouw juridische documenten
  • Wij beoordelen jouw rechtspositie
  • Wij onderhandelen voor je bij conflicten

Rechtsbijstand-verzekering

Bekijk onze rechtsbijstandverzekering voor ondernemers.

Verzekerd?

Ben je verzekerd en heb je een vraag?

1 van 4
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.