nieuwsbericht

    Iedere hulpvraag met spoed is bevattelijk voor malafide praktijken

    3 min leestijd12 feb 2024

    Vanaf 22 februari toont Google geen advertenties meer van loodgieters. Een goede stap om te voorkomen dat consumenten worden gedupeerd door oplichters. Maar de malafide praktijken spelen niet alleen bij loodgieters. Eigenlijk is iedere activiteit met een factor spoed bevattelijk voor malafide praktijken.

    Woordvoering

    Bekijk meer

    Bij juridisch dienstverlener DAS werden er sinds 2020 ongeveer 150 meldingen in behandeling genomen, waarbij consumenten de dupe werden van spoeddiensten zoals loodgieters, slotenmakers en elektriciens. Bij iedere gedupeerde gaat het al snel om meer dan 1.000 euro.

    Malafide websites proberen vertrouwen op te roepen

    'De malafide websites ogen vaak bonafide', zegt Sjaak Drinkenburg, jurist bij DAS. 'De sites zijn qua indeling netjes opgemaakt, bevatten zakelijk nette en correcte bewoordingen en kennen diverse visuele kentekenen om vertrouwen op te roepen zoals 5 gele sterren en een expliciet benoemde lage prijs voor voorrijdkosten.'

    Vaak exorbitant hoge prijzen

    Sjaak Drinkenburg legt uit hoe ze te werk gaan: 'als de monteur er eenmaal is krijgen consumenten een digitaal klus-tablet voorgehouden waarbij zeer vluchtig de tarieven worden benoemd. Er wordt op het scherm snel door-gescrolled naar beneden en vervolgens gevraagd om een handtekening te zetten voor akkoord. Als de klus geklaard is, moeten ze ineens exorbitant hoge prijzen betalen van duizenden euro's. Gedupeerden voelen zich vaak onder druk gezet en geïntimideerd en betalen dan ter plekke het bedrag.'

    Rechters spreken zich uit

    In meerdere rechtszaken hebben rechters inmiddels over dit soort misleidende praktijken uitspraken gedaan die de consumenten in het gelijk stellen. 'Als een ondernemer informatie achterhoudt, of op een andere manier de consument misleidt, dan is er vaak sprake van oneerlijke handelspraktijken. Als de overeenkomst daardoor is gesloten, dan is de overeenkomst vernietigbaar. De gedupeerde heeft dan recht om zijn geld, al dan niet gedeeltelijk, terug te eisen. Maar dat gaat niet altijd makkelijk', legt Drinkenburg uit.

    Check met wie je in zee gaat

    'Om te voorkomen dat je de dupe wordt van een oplichter doe je er goed aan om altijd te checken met wie je in zee gaat. Lees reviews en ga na of de partij daadwerkelijk is aangesloten bij een keurmerk of brancheorganisatie, ook als het spoed betreft. Dat komt de bonafide bedrijven ook ten goede', aldus Sjaak Drinkenburg.

    Meer tips om betrouwbare webshops te zoeken

    Wil je meer weten over hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van malafide verkopers? In dit blog lees je tips om betrouwbaarheid van webshops te onderzoeken

    Woordvoering

    Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

    Meer artikelen van Woordvoering

    Ook interessant voor je

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer
    01 apr 20253 min leestijd

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer

    1 april. De dag van de practical jokes, ook op menig werkvloer. Dat grappen op de werkvloer niet altijd goed vallen en soms zelfs tot ontslag op staande voet kunnen leiden, leren onderstaande uitspraken. Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS zet zes uitspraken op een rij.

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS
    18 mrt 20253 min leestijd

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS

    DAS kondigt aan dat CEO Hanneke Jukema per 1 mei haar functie neerlegt. Na twee termijnen van vier jaar is conform de Corporate Governance code en in goed overleg met de Raad van Commissarissen besloten dat zij haar rol overdraagt.

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten
    04 mrt 20253 min leestijd

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten

    Veel carnavalsvierders zullen mogelijk met een kater opstaan de dag erna en zich wellicht ziek melden. Volgens de wet hoeft een zieke werknemer bij een ziekmelding niet te vertellen of uit te leggen wat zijn klachten zijn, en een werkgever mag hier ook niet naar vragen. Alleen de bedrijfsarts mag dit weten, maar de kans dat iemand zich daar dezelfde dag nog moet melden, is klein.

    Item 1 - 3 uit 3