Bezwaar maken tegen verkeers­boete

Als u een verkeersovertreding maakt, krijgt u een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze 'beschikking' krijgt u binnen 4 maanden thuisgestuurd. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken.

Stap 1 - Check wat voor boete u heeft

Het CJIB kan u 2 soorten boetes sturen:

Strafbeschikking
Voor zwaardere verkeersovertreding krijgt u een strafbeschikking. Bijvoorbeeld rijden onder invloed of een zware snelheidsovertreding. U herkent de strafbeschikking aan de “O” rechts bovenaan de brief. Als u het niet eens bent met deze boete, dan kunt u binnen 2 weken een in verzet gaan via het CJIB.

Verkeersboete
Deze ontvangt u bij lichte verkeersovertredingen. Bijvoorbeeld door rood rijden of een kleine snelheidsovertreding. Een verkeersboete herkent u aan de letter “M” bovenin de brief. Ga naar stap 2 als u het niet eens bent met deze boete.

Stap 2 – Geef een goede reden voor uw bezwaar

De mogelijkheden in bezwaar te gaan tegen een beschikking zijn helaas beperkt. Zorg dus dat u een goede reden heeft. De kans op succesvol bezwaar is groot als:

 • de overtreding is gemaakt in een auto die u al had verkocht vóór de datum van de overtreding. Dat kunt u bewijzen met uw vrijwaringsbewijs.
 • uw auto zonder uw toestemming is gebruikt en u niets kon doen om dat tegen te houden (diefstal of joyriding).
 • iemand heeft uw kenteken gebruikt op een andere auto (kentekenfraude). Justitie kan dat controleren aan de hand van bijvoorbeeld een flitspaalfoto.
 • u de overtreding helemaal niet heeft begaan. Uw kentekennummer is bijvoorbeeld door een fout ingevuld op de beschikking.

Stap 3 - Maak bezwaar bij de officier van justitie

Zorg dat u binnen 6 weken na de datum op de boete bezwaar maakt bij de officier van justitie. Geef een goede reden waarom u het niet eens bent met een bekeuring. Ondersteun uw beroep zoveel mogelijk met bewijzen en verklaringen van getuigen. Dien online het bezwaar in bij het Digitaal Loket Verkeer. U heeft hiervoor DigiD nodig. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief. U kunt uw bezwaar ook per post sturen (het adres staat op de boete).

Als u in beroep gaat, hoeft u de bekeuring nog niet te betalen. U heeft dan automatisch uitstel.

Stap 4 – Wacht op de beslissing van de officier van justitie

Nadat uw bezwaar heeft gemaakt, gebeurt het volgende:

 • U krijgt een ontvangstbevestiging.
 • De officier van justitie neemt binnen 16 weken een beslissing. Die termijn is langer als hij eerst meer informatie van u nodig heeft.
 • De officier van justitie mag de beslistermijn met 10 weken verlengen. Daarvan krijgt u bericht.
 • U krijgt schriftelijk antwoord. Er zijn verschillende mogelijkheden:
  • Uw beroep wordt geaccepteerd. De bekeuring vervalt of wordt lager.
  • Uw beroep wordt afgewezen. De bekeuring blijft staan.
  • Uw beroep wordt niet behandeld. Bijvoorbeeld omdat u het te laat heeft ingediend.

Neemt de officier van justitie niet op tijd een beslissing? U kunt dan in beroep gaan bij de kantonrechter.

Stap 5 - Ga in beroep bij de kantonrechter

Wijst de officier van justitie uw beroep af? Ga dan in beroep bij de kantonrechter. Dit moet binnen 6 weken na de datum die op de beslissing staat. Leg in een brief uit waarom u het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie. U moet de bekeuring alvast betalen als u in beroep gaat bij de kantonrechter. Geeft de kantonrechter u gelijk? Dan krijgt u uw geld terug.

Stap 6 - Ga in hoger beroep

Wijst de kantonrechter uw beroep af? Dan kunt u binnen 6 weken na de uitspraak in hoger beroep gaan. Uw beroep wordt behandeld door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. U kunt alleen hoger beroep instellen bij bekeuringen boven de € 70 of als de rechter u 'niet ontvankelijk’ heeft verklaard.

Lees verder

Veelgestelde vragen

Verhalen uit de praktijk

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder