Huis kopen? Van bieden tot koop­contract

Heeft u een huis op het oog? Dan moet u nadenken over een bod en ontbindende voorwaarden. Ook heeft u een bedenktijd. En wat kunt u doen als de andere partij zijn afspraken niet nakomt?

Bieden met of zonder voorwaarden

Als u een mooi huis heeft gezien, kunt u een vrijblijvend bod doen. U zit op dat moment nog nergens aan vast, ook niet als u (boven) de vraagprijs biedt. Doet u een bod op een woning? Dat is het met name belangrijk dat u uw voorwaarden erbij vermeld. Bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering, zodat de koop niet doorgaat als u geen hypotheek krijgt.

Verkoper bepaalt met wie hij onderhandelt

De makelaar is niet verplicht om in onderhandeling met u te gaan. Hij kan rustig afwachten en alle binnenkomende biedingen naast elkaar leggen, voordat hij gaat onderhandelen met een van de bieders. Op het moment dat de makelaar namens een verkoper een tegenbod uitbrengt, gaat de onderhandeling van start. Een verkoper mag met meerdere bieders tegelijkertijd onderhandelen. Er is dus geen sprake van exclusiviteit.

Belangrijkste onderdelen koopcontract

Is uw bod geaccepteerd? Dan is het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Zolang er geen schriftelijk contract is, zit u nog nergens aan vast. En een particuliere verkoper mag de  koop van het huis ook nog afzeggen. De belangrijkste onderdelen van het koopcontract zijn:

Drie dagen bedenktijd
Nadat u het voorlopig koopcontract heeft getekend, heeft u als koper 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens de bedenktijd kunt u de koop ongedaan maken. U hoeft hiervoor geen reden op te geven aan de verkoper. In uw koopcontract staat altijd wanneer de bedenktijd afloopt. De verkoper heeft geen bedenktijd en kan na het tekenen van het voorlopig koopcontract de koop dus niet meer annuleren.

Ontbindende voorwaarden
U kunt ook ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract. Bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud of voorbehoud van verkoop van uw eigen woning. Lukt het niet om voor een bepaalde datum de hypotheek rond te krijgen of uw woning te verkopen, dan mag u om die reden de overeenkomst kosteloos ontbinden. Bij een financieringsprobleem heeft u wel een officiële afwijzing van een bank of andere financiële instelling nodig.

Waarborgsom of bankgarantie
Is de bedenktijd voorbij en kunt u  niet (meer) een van de ontbindende voorwaarden inroepen? Dan kunt u niet meer zonder kosten van de koop af. Vaak staat in het contract dat u dan een boete van 10% van de afgesproken koopprijs moet betalen. Dat is gelijk aan de waarborgsom of bankgarantie die u heeft moeten afgeven bij het aangaan van de koop. Bij een bankgarantie staat uw hypotheekverstrekker of bank garant voor het afgesproken bedrag.

Ouderdomsclausule
Koopt u een oud huis? Check dan of er ouderdomsclausule in het koopcontract staat. Daarin staat dat de verkoper niet aansprakelijk is voor ouderdomsgebreken die niet bekend zijn bij verkoop van de woning. Dit zorgt ervoor dat het in veel gevallen niet mogelijk is om de verkoper aan te spreken voor verborgen gebreken aan de woning. Het is dan ook altijd verstandig om een aankoopkeuring door een bouwkundige te laten verrichten.

Lees verder

Veelgestelde vragen