-
Controleer wie verantwoordelijk is
Gebreken aan uw huurwoning wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen, ze hebben een negatief effect op uw woongenot. Gebreken moeten dan ook snel worden opgelost. Controleer eerst altijd wie verantwoordelijk is voor het gebrek. Bij de huur van een woning moeten de huurder en de verhuurder er samen voor zorgen dat de woning goed wordt onderhouden.
De huurder is verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud, ook wel het klein onderhoud genoemd. Voorbeelden van klein onderhoud zijn het vervangen van een wc-bril, verven van de binnenmuren, smeren van scharnieren, etc. De verhuurder is verantwoordelijk voor het grote onderhoud aan de huurwoning, zoals een lekkage, reparaties aan de buitenzijde van de woning, onderhoud van de cv ketel, etc. Als het gebrek is ontstaan door toedoen van de huurder, dan is de verhuurder niet aansprakelijk.
-
Schade melden bij de verhuurder
Is de verhuurder verantwoordelijk voor de schade aan de huurwoning? Meld de schade dan schriftelijk bij uw verhuurder. De verhuurder kan de schade niet verhelpen als hij niet op de hoogte is. Als huurder bent u zelfs verplicht om een gebrek tijdig te melden bij de verhuurder. Doet u dit niet of te laat kunt u aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade. Dat zijn de schade die ontstaat doordat onderhoudsgebrek niet op tijd is gerepareerd.
Geef de verhuurder vervolgens de tijd om op uw verzoek te reageren en de schade aan de huurwoning te verhelpen. Gebeurt er niets? Dan kunt u vervolgstappen ondernemen.
-
Vraag de Huurcommissie om hulp
Huurt u een woning in de vrije sector? Sla dan deze stap over en lees verder bij stap vier. Als u een sociale huurwoning huurt is deze stap wel voor u van toepassing. U kunt namelijk hulp vragen bij de Huurcommissie. Daar kunt u een tijdelijke huurverlaging bij ernstige onderhoudsgebreken aanvragen. De Huurcommissie beoordeelt of de gebreken ernstig genoeg zijn om de huur tijdelijk te verlagen, totdat de verhuurder het achterstallig onderhoud heeft weggewerkt of het gebrek heeft opgelost.
-
Stap naar de rechter
Als u een sociale huurwoning huurt, maar de verhuurder doet niets na de huurverlaging of als u een woning in de vrije sector huurt, kunt u een procedure starten bij de rechtbank. Daar kan de huurder naast huurverlaging ook vragen om de verhuurder te verplichten de gebreken te herstellen.

Verhuurder aansprakelijk stellen voor schade
Heeft u te maken met gebreken aan uw huurwoning? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het verhelpen van gebreken aan de huurwoning. U kunt uw verhuurder aansprakelijk stellen voor de gebreken door onderstaande stappen te ondernemen.
Hoe kunnen wij je helpen?
DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.
Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.
Persoonlijk consult
Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.
Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.
30 minuten jurist
- Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
- Direct antwoord op je belangrijkste vragen
- Rustig vragen stellen zonder verplichting
- Vandaag besteld, de volgende werkdag contact
Beoordelen
- Beoordeling van jouw situatie
- Inzicht in jouw kansen
- Advies over het vervolg
- Contact met de tegenpartij
- Versturen van juridische brieven
- Onderhandeling met de tegenpartij
- Afspraken maken en vastleggen
Beoordelen onderhandelen
- Beoordeling van jouw situatie
- Inzicht in jouw kansen
- Advies over het vervolg
- Contact met de tegenpartij
- Versturen van juridische brieven
- Onderhandeling met de tegenpartij
- Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.