Zwembadmonteur gaat kopje onder in gevecht om concurrentiebeding

Het bedrijf van Carl* verzorgt onderhoud aan zwembaden, veelal van rijke particulieren. Freek*, een van zijn monteurs, neemt ontslag. Carl vindt het jammer, maar heeft gelukkig een concurrentiebeding opgenomen in het tijdelijk contract van Freek zodat hij geen bedrijfsgevoelige informatie kan delen met een concurrent. Freek vecht het concurrentiebeding aan.

Tijd voor tijd

Afwijken in het nadeel van een werknemer is in 2018 nog toegestaan, maar alleen als dit vooraf aan het overwerk schriftelijk is overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Denk bijvoorbeeld aan tijd-voor-tijdregelingen. Afwijken van de gewijzigde wetgeving is vanaf 2019 alleen nog toegestaan als dit in de cao is geregeld.

Gevolgen

Gevolg van de wijziging is dat niet alleen ten minste het minimumloon moet worden betaald over overuren, maar dat een werkgever ook verplicht is daarover vakantietoeslag te betalen, tenzij de cao anders bepaalt. Het gemiddelde uurloon over alle gewerkte uren moet wel lager zijn dan het minimum uurloon. Dus stel: je werkt 30 uur per week en je verdient het minimum uurloon. Je werkt vervolgens 34 uur waarvan je vier uur niet betaald hebt gekregen, dan kom je gemiddeld uit onder het minimum loon en heb je recht op uitbetaling. Iemand die (ruim) boven het minimumloon verdient zal geen recht hebben op vergoeding van overuren, tenzij het gemiddelde uurloon over alle gewerkte uren na berekening lager uitkomt dan het minimum uurloon. Het hangt uiteraard ook af van wat je met je werkgever hebt afgesproken en vastgelegd hebt in je arbeidscontract over meerwerk.

Ik vind deze wijziging positief, omdat met name werknemers die het minimumloon betaald krijgen nu ook worden betaald voor uren die zij meer werken dan hun overeengekomen uren.

Anke Linssen Jurist contractueel recht en arbeidsrecht

Gratis juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks onze e-nieuwsbrief met praktische tips, nieuws, handige voorbeeldbrieven en heldere instructievideo's.

Nu aanmelden