Verbod op huisdier door huurbaas. Hoe zit het?

Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen heeft een huisdier. Wij Nederlanders zijn dol op huisdieren. Honden en katten zijn het meest populair. Gezelschap, liefde en altijd iemand die thuis op je wacht, wie wil dat nu niet? Mensen die allergisch zijn voor huisdieren natuurlijk, maar wat te denken van een huurbaas?

Verbod staat in huurcontract 

Toen Rutger zijn appartement ging huren was dat allemaal spannend en nieuw. Maar na een tijdje voelde hij zich toch wel eenzaam, zo in zijn eentje. “Misschien moet je een huisdier nemen”, zei een vriend. Rutger wilde al zijn hele leven een kat en ging naar het asiel. Wat een goed idee dacht hij nog. Voordat Rutger naar de kattenverblijven mocht gaan, moest hij eerst een vragenlijst van het asiel doornemen. De medewerker van het asiel wees daarbij specifiek op de vraag over de woonsituatie van Rutger. Rutger dacht nog even: “wat maakt het nu uit of een kat in een huurappartement of koopwoning gaat wonen”. Waar het dan feitelijk om gaat is of Rutger van de huurbaas wel een kat in huis mag nemen. Daar had Rutger echter niet bij stil gestaan. Eenmaal thuisgekomen bekeek hij het huurcontract. Treurig staarde Rutger naar artikel 6: het hebben van een huisdier is niet toegestaan.

Verbod wel rechtsgeldig?

Hoe zit het juridisch als een huurovereenkomst het houden van een huisdier verbiedt? En welke gevolgen heeft het voor Rutger als hij dit verbod zou negeren? Ik leg Rutger uit dat de wet eigenlijk niets over een verbod op huisdieren regelt. Ook is er maar weinig rechtspraak over dit onderwerp te vinden. Wel wordt er vaak geprocedeerd over huisdieren die te veel overlast veroorzaken. Een verbod op huisdieren in het huurcontract speelde in die zaken echter nauwelijks een rol. Goed nieuws voor Rutger dus. Ik ben van mening dat je een algemeen huisdierenverbod in de huurovereenkomst niet zomaar na hoeft te leven. Het houden van huisdieren moet op zich mogelijk zijn. Dat wordt anders als jouw huisdier onevenredig veel overlast veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan lawaai, stank, gevaar voor ziekten of zelfs een gevaar voor de omgeving. Niemand wil ’s nachts wakker liggen van blaffende honden of jankende katten en je gezondheid en veiligheid gaan natuurlijk voor alles.

Inbreuk van je woongenot

Een absoluut verbod op huisdieren levert in de meeste gevallen echter een niet toegestane inbreuk van je woongenot op. Je moet tenslotte zelf kunnen bepalen wat je in je woning doet en hoe je in je woning woont. Rutger hoeft zich dan ook niet direct bang te laten maken door het verbod in zijn huurcontract. Als de huurbaas geen huisdieren wil toestaan dan zal hij in het ergste geval naar de rechter moeten stappen. De rechter zal dan zelf een belangenafweging maken. Hierbij wordt het belang van de huurbaas op naleving van het verbod afgewogen tegen het belang van Rutger om een kat te hebben. Het simpele feit dat het contract een verbod op huisdieren bevat, is daarbij voor een rechter lang niet altijd doorslaggevend. Een verbod in een huurovereenkomst moet tenslotte redelijk zijn. Een absoluut verbod op huisdieren is dat meestal niet.

Rutger heeft me inmiddels een foto gestuurd van zijn nieuwe roodharige huisgenoot, Kafka. De huurbaas heeft aangegeven dat de “illegale” Kafka best mag blijven, zo lang hij maar niets kapot maakt.

Anke Linssen Jurist contractueel recht en arbeidsrecht

Gratis juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang maandelijks onze e-nieuwsbrief met praktische tips, nieuws, handige voorbeeldbrieven en heldere instructievideo's.

Nu aanmelden