Online aankopen doen voor Black Friday? De do’s & don’ts op een rij

Black Friday komt eraan! We gaan massaal op zoek naar de beste deals. En het blijft niet alleen bij die vrijdag. Vaak kun je een week lang genieten van de beste deals. Als je via internet een wasmachine bestelt, een paar schoenen of een nieuw bed, dan heb je te maken met de regels die gelden voor kopen op afstand. Het nadeel van online winkelen is dat je vaak niet weet wie er achter een website zit. Blijf dus goed opletten als je op Black Friday helemaal los gaat. De do’s and don’ts op een rij.

Do’s

1.Controleer of een webwinkel is aangesloten bij een keurmerk. Dit moet op de website van de webwinkel vermeld worden. Het is belangrijk dat je het logo van een keurmerk kunt aanklikken en wordt doorgelinkt naar de website van het keurmerk. Bij twijfel kun je ook op de website van een keurmerk nakijken of een webwinkel lid is. Let op: het hebben van een keurmerk wil helaas niet altijd zeggen dat je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt. Een betrouwbaar keurmerk is in ieder geval Thuiswinkel Waarborg.

2.Controleer altijd de belangrijkste kenmerken van het aangeboden product of de dienst. Bekijk of de prijs, inclusief belastingen en eventuele bezorgkosten is en hoe de betaling, levering en uitvoering van de overeenkomst plaatsvindt. Check ook of je de mogelijkheid hebt om de overeenkomst te ontbinden, dus dat je binnen 14 dagen jouw bestelling nog kunt retourneren.

3.Let goed op of er vinkjes voor een aanvullende verzekering of garantie, standaard aangevinkt zijn. Houd dit altijd goed in de gaten. De verkoper is verplicht te werken met een totaalprijs. Het is dus niet toegestaan dat er na het sluiten van de overeenkomst opeens allerlei extra kosten bij je in rekening worden gebracht.

4.Zoek op internet naar recensies van kopers die je voor zijn gegaan op het moment dat je besluit een aankoop op het internet te doen. Zeker wanneer je “op afstand” winkelt, moet je extra voorzichtig zijn. Stel dat je niet tevreden bent over je nieuwste aanwinst, dan kun je niet gemakkelijk even de winkel binnenstappen om verhaal te halen bij de verkoper. Tegenwoordig kun je via Google heel makkelijk de recensies lezen.

5.Let goed op wanneer het serieus wordt en je daadwerkelijk iets koopt. Webwinkels zijn verplicht je te informeren door een duidelijk stappenplan dat je daadwerkelijk iets koopt. Heb je voor de lol jouw virtuele winkelmandje volgeladen, maar blijkt dan dat je eraan vastzit? Je kunt er alleen van afkomen als de website op dit punt onvoldoende duidelijk was.

Don’ts

1.Doe nooit een grote aanbetaling. Zo voorkom je dat je veel geld kwijtraakt als een winkel failliet gaat. In de wet is geregeld dat een verkoper slechts 50 % van de koopsom als aanbetaling in rekening mag brengen. Veel webwinkels houden zich hier niet aan en stellen als voorwaarde dat je het volledige bedrag aanbetaalt. Het is dan aan jou om te bepalen of je zaken wil doen met dit bedrijf of niet.

2.Gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord voor websites waarop je ook jouw bank- of creditcardgegevens invoert. Als een website wordt gehackt, kunnen hackers toegang krijgen tot jouw vertrouwelijke gegevens die op andere websites staan waarvoor je hetzelfde wachtwoord gebruikt.

3.Ontbreken de persoonsgegevens of is de website op dit punt onduidelijk? Laat je dan niet verleiden tot het kopen van producten. Je hebt in zo’n situatie vaak geen grip op de verkopende partij, omdat de persoon achter de website onvindbaar blijkt. Juist verkopers in het buitenland laten het nogal eens afweten bij een internetkoop. En die zijn dan moeilijk op te sporen.

Hulp nodig?

Wil je een aankoop retour sturen? Bekijk wat je moet doen. Ook kun je aan de slag met onze gratis voorbeeldbrief .

Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden